2023. 12. 2. szombat

Melinda, Vivien
1 EUR 380 HUF
1 GBP 441 HUF

Gulág emlékfal Patakon

A második világháború végén sok tízezer magyar állampolgárt, jelentős részükben svábokat hurcoltak a Vörös Hadsereg hadparancsa alapján a Szovjetunióba kényszermunkára. Rájuk emlékezve állítottak emlékfalat Sárospatakon, az egykori laktanya előtt, amelyet pénteken délután avattak fel.

A szomszédos Hercegkútról 1945-ben málenkij robotra, vagyis  „egy kis munkára” begyűjtött embereket gyalogmenetben hajtották Sárospatakra. A rabság első éjszakáját az egykori honvéd laktanyában töltötték, majd vitték őket tovább a mai Ukrajna területén található Dombasz nehézipari központba. Az emlékfal – és a rajta lévő márványtáblák – az elhurcolt áldozatoknak állít emléket.

A pénteki avatáson emlékbeszédet mondott Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. Az emlékhelyet megáldották a történelmi egyházak képviselői, majd elhelyezték a kegyelet virágait. A megemlékezésen részt vett és koszorúzott Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, valamint a térség közéletének szereplői, képviselői.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Irány Monte Carlo!
Egy verseny akkor igazán eredményes, ha a jövőbe mutat, és elindít egy fejlődési pályán. - jelentette ki a World Top Model hazai döntőjének a versenyi…

További cikkek