2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Gulág emlékfal Patakon

A második világháború végén sok tízezer magyar állampolgárt, jelentős részükben svábokat hurcoltak a Vörös Hadsereg hadparancsa alapján a Szovjetunióba kényszermunkára. Rájuk emlékezve állítottak emlékfalat Sárospatakon, az egykori laktanya előtt, amelyet pénteken délután avattak fel.

A szomszédos Hercegkútról 1945-ben málenkij robotra, vagyis  „egy kis munkára” begyűjtött embereket gyalogmenetben hajtották Sárospatakra. A rabság első éjszakáját az egykori honvéd laktanyában töltötték, majd vitték őket tovább a mai Ukrajna területén található Dombasz nehézipari központba. Az emlékfal – és a rajta lévő márványtáblák – az elhurcolt áldozatoknak állít emléket.

A pénteki avatáson emlékbeszédet mondott Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. Az emlékhelyet megáldották a történelmi egyházak képviselői, majd elhelyezték a kegyelet virágait. A megemlékezésen részt vett és koszorúzott Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, valamint a térség közéletének szereplői, képviselői.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…