2024. 05. 22. szerda

Júlia, Rita
1 EUR 388 HUF
1 GBP 456 HUF

Génmanipulált terroristák az USA-ban?

Elsősorban szeptember 11. óta számos bőrt lehúztak már a fantomterroristák lehetséges módszereiről, ám a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent Vér a véremből egy újabb dimenziót mutat be.

Az amerikai titkosszolgálati módszerekkel és a kreatív iszlám terroristákkal kapcsolatos összeesküvés-elméletek kedvelői számára igazi aranybánya lehet Harlan Coben legújabb, magyar nyelven megjelent könyve, a Vér a Véremből. A leginkább kriminek tekinthető regény ugyanis nem csupán az írótól megszokott élvezetes, olvasmányos történetvezetésben jeleskedik, de a vadabbnál vadabb lehetőségek és váratlan fordulatok terén is élenjárónak számíthat.

Bár az alaptörténet meglehetősen sablonosként indul – egy agresszív játékosügynök kap egy régi szeretőjétől telefont, aki, mint kiderült, gyilkossági ügybe keveredett Párizsban –, mindez, izgalmas megoldásokkal tarkítva élvezetes olvasmánnyá válik. A cselekmény mind tartalmilag, mind szerkezetileg magas színvonalat képvisel, melyet csak néha törnek meg kissé érthetetlen következtetések – de ez a krimiműfaj sajátja, és utólag mindre születik is magyarázat.

A könyv másik pozitív oldalát maguk a karakterek képezik. Gyakorlatilag az összes szereplő jellemrajza jól felépített, humoros, sőt szerepfejlődésük is dinamikusan követi a történet alakulását is. Mindez igaz a főszereplőre, a rejtélyes milliomos barátra, a roppant cinikus francia rendőrre, és a házsártos üzlettárs is olyan emberek, akik bár a mindennapokban nem feltétlenül olvadnának bele a tömegbe, a történet szempontjából teljesen hitelesek.

Visszakanyarodva a történetre, bár a kreatív gondolatmenetek halmaza valóban roppant izgalmas cselekményt hozott össze, ez az erény jelenti a könyv egyetlen igazi hátulütőjét is. A történet ugyanis annyira hihetetlen, hogy a legfantáziadúsabb olvasók kivételével előbb-utóbb vélhetően mindenki eljut arra a pontra, hogy „Na, ezt már nem hiszem.”. Ám alapvetően ez sem baj, hisz a regény értelemszerűen az író képzeletvilágát testesíti meg, csupán emiatt inkább azoknak ajánlanám elsősorban a könyvet, akik az utóbbi években elterjedt akciónyomozásokat részesítik előnyben a klasszikus Agatha Christie-jellegű krimikkel szemben. Vagy azoknak, akik, mint azt fentebb említettem, szívesen foglalkoznak a legabszurdabb összeesküvés-elméletekkel is.

DicsukD

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek