2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Gazdag évadot zártak a Miskolci Szimfonikusok

Tegnap este két nagyon sikeres Promenád előadással, és ma délelőtt az évet is értékelő társulati üléssel ért véget, a Miskolci Szimfonikus Zenekar idei rendkívül mozgalmas évadja.

Koncertekben gazdag és sokszínű évet zárt a Miskolci Szimfonikus Zenekar – értékelt Szabó Péter, az együttes igazgatója a hagyományos évadzáró társulati ülésen pénteken.

 

„Nincs okunk szomorkodni, hiszen mind a közönség, mind a szakma nagyra értékelte az elmúlt évad miskolci koncertkínálatát. A tegnap esti előadások is azt bizonyították, hogy nagyon szeret bennünket a miskolci közönség. Az együttes az idei évadban 70 koncertet adott, 2011-ben eddig több mint 14 ezren látogatták fellépéseinket, tavaly a teljes év alatt 30 400 fizető néző volt,” – sorolta Szabó Péter.

A komolyzene kedvelői ismét a Mesterbérlet, a Népszerű Zenei Esték bérlet és a Szezonbérlet kínálatából választhattak, de a bérletes előadásokon kívül számos egyedi műsor is színesítette az évadot. A klasszikus zenét és a dzsesszt ötvöző „klazz” koncerteken a Klazz Brothers és a Bolyki Brothers lépett fel különleges produkciókban az együttessel.

A legkisebbeket a már jól ismert Játsszunk zenét a Szimfonikusokkal gyerekkoncert-sorozattal szólították meg, a tehetséges fiatal francia karmestereknek pedig gálahangversenyen adott bemutatkozási lehetőséget a zenekar. Volt karácsonyi, újévi, húsvéti koncert, valamint promenád és ifjúsági koncert is. Emlékezetes esemény volt a Ghymes zenekar februári koncertje, amelyen szimfonikus feldolgozásban hangzottak el a Kossuth-díjas Szarka fivérek dalai.

A zenekar az elmúlt évad során is több alkalommal koncertezett a határokon túl, például a németországi Aschaffenburgban, a lengyelországi Rzeszówban, – ahol akkora volt a siker, hogy a közönség állva tapsolt – de még a zenekar előtt áll a júliusi bayreuth-i turné, amelyen az idei operafesztivál egyik sikeres művét, Liszt Ferenc Don Sanche című operáját adják elő.

Szabó Péter beszámolt a Magyar Rákellenes Liga javára rendezett jótékonysági koncertről is, amelynek jóvoltából egy vér- és folyadékmelegítő készüléket adományozhattak a Borsod megyei kórház számára. Ezt az együttműködést a továbbiakban is folytatni kívánják.

Az elmúlt évad során a zenekar két CD felvételt készített, közülük a Dohnányi Ernő ritkaságnak számító műveit tartalmazó lemez már meg is jelent a Hungaroton gondozásában 2011 februárjában.

A következő évad különlegessége lesz a Művészetek Háza ötéves születésnapjára rendezendő programsorozat is, amely szeptember 9-én kezdődik. Miután az igazgató megköszönte minden zenész és munkatárs és Kovács László karnagy munkáját,a szponzorok támogatását, elköszönt Smoczer Anikótól, aki évtizedeken keresztül a háttérből segítette a zenekar munkáját, és Apró László fuvolaművésztől, akitől talán senki sem lépett fel többször az elmúlt évtizedekben. Mindketten nyugdíjba vonulnak. Az idén a legtöbb szolgálatot 277-et, Dömötör Tamás adta, és a zenekar tagjainak szavazatai alapján az „Év zenésze” Csécsi Andrea, oboaművész lett. A jövő évad terveiből azt is megtudhatta a társulat, hogy Németországban, Svájcban, Spanyolországban és Olaszországban is koncertezik majd a zenekar.

Kép és szöveg:OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…