2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

A magyar bor fölött pityókázik Párizs

A XXXII. Országos Borverseny díjnyertesei közül 31 magyar borászat 44 tételét mutatták be a hónap közepén Párizsban, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) székházban nagy érdeklődés mellett.
Magyar borok bemutatóját a a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a párizsi magyar nagykövetség közös szervezte. Az egész napos eseményen csaknem száz helyi szakújságíró, sommelier és a gasztronómiai szakember ismerkedhettek meg a válogatott magyar borokkal.

A rendezvényen az érdeklődők rövid ismertető keretében átfogó képet kaptak a magyar borvidékeinkről.

A magyar borbemutatón megjelent Yves Bénard, az OIV elnöke és Federico Castellucci, az OIV főigazgatója. Az OIV elnöke – tájékoztat a közlemény – külön elismerését fejezte ki a magyar szőlő- és bortermelőknek a bemutatott borok minőségével kapcsolatban.

A kóstoló során 15 borvidék termelői mutatkoztak be, amelyeket 6 régióba sorolva ismertek meg az érdeklődők.

A szakemberek körében sikert arattak a tipikusan magyar szőlőfajtákból készített borok, mint a Kunsági Cserszegi fűszeres, Mátrai Irsai Olivér, Somlói Juhfark, Badacsonyi Kéknyelű, és a Szekszárdi Kékfrankos. Emellett természetesen nagy érdeklődés kísérte a Tokaji borokat.

A szakavatott bírálók megerősítették XIV. Lajos híres mondását, miszerint a Tokaji „a borok királya, a királyok bora!”.

A rendezvényhez szorosan kapcsolódott a párizsi magyar nagykövetségen a diplomáciai testületeknek – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa közreműködésével – szervezett borgasztronómiai bemutató – tartalmazza a közlemény,-írja a tokaj.hu.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek