2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • FOLYTATÓDIK A SZÉPKORÚAK AKADÉMIÁJA A MISKOLCI EGYETEMEN
FOLYTATÓDIK A SZÉPKORÚAK AKADÉMIÁJA A MISKOLCI EGYETEMEN

FOLYTATÓDIK A SZÉPKORÚAK AKADÉMIÁJA A MISKOLCI EGYETEMEN

FOLYTATÓDIK A SZÉPKORÚAK AKADÉMIÁJA A MISKOLCI EGYETEMENMegkezdődött a Szépkorúak Akadémiája második félévének előadássorozata a Miskolci Egyetemen február 5-én. Az országban elsőként indult kezdeményezés nagy sikernek örvend, a folytatásban mintegy 40 újabb előadás várja a 102 hallgatót.

Az UNESCO égisze alatt a XX. század második felében fogalmazódott meg hivatalosan a tudástársadalom és az egész életen át tartó tanulás (life long learning) szerves egybetartozása. Magyarországon is megtörtént e témában a nemzeti stratégia kidolgozása, melyben az utóbbi időben hangsúlyozottan szerepelt a nyugdíjas korúak bevonása a programba, mivel egyre nagyobb igény jelentkezett az idősebb korosztály tagjai körében a személyiséggazdagító ismeretszerzési lehetőségek iránt.

A Miskolci Egyetem az Európai Unió gerontológiai programjához kapcsolódva a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával és a MINŐIES Alapítvánnyal közös szervezésben, 2009 szeptemberében hirdette meg a Szépkorúak Akadémiája programsorozatát. Ennek keretében, kihasználva az universitas jellegéből adódó, széles körű tudományterületek adta lehetőséget, számos közérdeklődésre számot tartó, tudományos ismeretet kínál a jelentkezőknek.

A két szemeszterre osztott képzés előadásain a hallgatók összesen 128 óra alatt ismerhetik meg az egyetem 8 karának, 28 intézetének és 36 tanszékének szakmai és tematikai sokszínűségét.

A 102 hallgató már az első szemeszter alatt is egyedülálló ismeretekre tehetett szert, ők az elsők, akik ilyen szisztematikus rendszerben hallhattak az egyetem teljes oktatási vertikumát átfogó előadásokat.

Ismereteket szereztek az egyes karokon megismerhető tudományos diszciplínákról, már nem idegenek számukra a műszaki fogalmak, az anyagtudomány, az informatika, a földtudomány. Képet kaptak a gazdasági folyamatokról, azok várható hatásairól, szó esett európai uniós létünkről is. Világossá váltak számukra a jogi kifejezések, segítséget kaptak az esetleges veszélyhelyzetek elkerülésére, illetve kivédésére, megismerkedtek a régmúlttal és a jövőkutatás eredményeivel, a bölcsészettudomány és a zenetörténet sokszínűségével, az egészségtudomány újabb eredményeivel, s tanácsokat kaptak a korosztályt érintő leggyakoribb problémák lehetséges megoldásaira, illetve azok megelőzésére.

Az akadémia második félévében 13 alkalommal mintegy 40 előadás várja a 102 hallgatót február elejétől május elejéig. Az előadások az eddigiek jegyében a takarékos energiafelhasználástól a pénzügyi befektetésekig, az emberi agy csodájától a magyar családnevek történetéig, a fizikoterápia szerepétől a konfliktuskezelésig, a gázellátástól Haydn életéig, a viselkedéstől a marketingig számos érdekességet tartogat a tanúsítvány megszerzésével járó képzés.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…