2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • FOGYATÉKOS EMBEREK VILÁGNAPJA – Miskolc, December. 3

FOGYATÉKOS EMBEREK VILÁGNAPJA – Miskolc, December. 3

1992 óta december 3-a a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság harmadát érinti.

Miskolci rendezvény

2018. december 3. (hétfő), Miskolc Városháza Díszterem: 11:00 – 12:30
•    Mézes Miskolc kiállítás megnyitó
•    „Év Esélyteremtő Munkahelye Díj” és „Felelősséggel Egymásért” emlékplakettek átadó ünnepség
•    „Foglalkozzunk vele!” – fogyatékos emberek a munkaerő-piacon projektbeszámoló & stand-up
Köszöntőt mondanak, és átadják a díjakat, elismeréseket:
Dr. Kriza Ákos – Miskolc MJV polgármestere
Dr. Simon Attila István – szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár- EMMI

Díjátadó
„Év Esélyteremtő Munkahelye” Díj
Az idei évben 11-ik alkalommal kerül sor a Szimbiózis Alapítvány által létrehozott elismerés átadására.
2018-ban díjat kapnak:
•    Pannon Kraft Magyarország Zrt.
Edelényben csokoládégyárat üzemeltet és az idén speciális szükségletű, pályakezdő fiatalokat is alkalmaznak.
•    Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium
A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium menzáján naponta több 100 diák ebédel, ebben a pörgős üzemegységben alkalmaznak több megváltozott munkaképességű munkavállalót.
•    Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szervezete
Mezőcsáton alakítottak ki egy élelmiszer feldolgozó üzemet, ahol fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatnak.

„ Felelősséggel egymásért” kitüntetés (emlékplakett) – (Az idei évben először kerül átadásra)
•    Lengyelné Kratkóczki Beáta : 20 évvel ezelőtt ilyenkor, az adventi időszak elején egy jövőbe tekintő álom megvalósítása érdekében döntötte el, hogy megalapítja a Szimbiózis Alapítványt. Az elmúlt 20 évben is lelkes támogatója a miskolci fogyatékos ügynek.
•    A Térerő Közösségi Alapítvány, akik hisznek abban, hogy Miskolc nem csak egy kivételes város, hanem a helyi emberek és vállalkozók bevonásával támogatják a miskolci közösségi kezdeményezéseket is.

Mézes Miskolc kiállítás
Az ünnepi rendezvény keretében kerül sor 16 mézeskalács épületegyüttes kiállításának felavatásra, melyet a Szimbiózis Alapítvány gasztro-műhelyében fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyek készítettek (képek az anyag végén). Az elkészült mézeskalács épületekkel a Szimbiózis Alapítvány azt kívánja bemutatni, hogy a fogyatékos emberek is képesek igazi, valódi értéket teremteni! A foglalkoztatás a fogyatékos emberek számára egyet jelent a felnőtt társadalmi státuszuk elérésével.
A kiállítás ingyenesen megtekinthető lesz december 4-től, keddtől péntekig a Városháza Aulájában, a kiállítás napjain, 13 és 15 óra között pedig nyitva tart Mézeskalácssütő játszóház.
Foglalkozzunk vele: boros stand-up
Az esemény keretében Szőke András 20 miskolci különböző bort fog párosítani 20 olyan cég, szervezet, személy számára, akik aktív, támogató tevékenységükkel példát mutatnak a fogyatékos személyek foglalkoztatása területén.

Egyéb háttérindó:
KSH
KSH Mikrocenzus 2016: A fogyatékos és az egészségi ok miatt korlátozott népesség jellemzői adatai alapján:
A 2016-os mikrocenzusban megkérdezettek nyilatkozata alapján a fogyatékos személyek száma mintegy 80 ezer fővel 408 ezerre csökkent az előző népszámláláshoz képest. 2011-ben a népesség 6,2, 2016-ban 4,3%-a tartozott a fogyatékos lakossághoz. A fogyatékos lakosság számának csökkenésében – több ok között – feltételezhetően meghatározó szerepet játszik, hogy az egészségi állapothoz kapcsolódó szociális ellátások rendszere a vizsgált időszakban jelentős mértékben átalakult, megszűnt a rokkantsági nyugdíj, felülvizsgálták az érintettek visszahelyezhetőségét a munkaerőpiacra, az idősebbek ellátását öregségi nyugdíjra váltották, valamint átalakultak az ellátórendszer jogosultsági feltételei. 2011–2016 között nőtt az értelmi fogyatékosok és az autisták létszáma (11 ezer fővel, 25%-kal, illetve 3800 fővel, 74%-kal).
Fogyatékos emberek foglalkoztatásának átalakulása:
Az Európai Unió tagállamaiban az 1990-es évek közepétől jelentős filozófiaváltás történt a tartósan akadályozott emberek munkaerő-piaci integrálása kérdésében. A hangsúly a passzív rendelkezésekről áthelyeződött az aktív megoldásokra. Alkalmazkodás helyett az integráció került előtérbe. Ennek oka kettős: a gazdaságpolitikai szempontok (magas költségű passzív ellátás megkérdőjelezése) mellett megjelent a munkaerő-hiány, amit többek között e speciális célcsoport bevonásával lehet megoldani. A mai Magyarországon a foglalkoztatás napi aktuális kérdésköre: hogyan hangolható össze a növekvő munkaerő-igény a hátrányos helyzetű személyek magas inaktivitási rátájával. Napi tapasztalatunk, hogy a piaci szereplők a fogyatékos, megváltozott munkaképességű személyekre, mint potenciális munkaerő-piaci tartalékra tekintenek, és kijelenthetjük, hogy az üres munkahelyek nagyobb motivációs erő, minta a megemelkedett rehabilitációs hozzájárulás mértéke.
A 2011-es adatok alapján (KSH) Magyarországon 490.578 fő fogyatékos személy él, ez a népesség 5%-a. A 15-29 éves korcsoportban ez 34.990 fő, az érintettek 7,1%-a.  A megváltozott munkaképességű személyek  foglalkoztatása hazai viszonylatban még mindig rendkívül alacsony, a 2011-es Eurostat adatok szerint 23,7%, míg az EU 27-ek átlaga 47, 3%.
Az alacsony foglalkoztatottság oka az alacsony iskolai végzettség, illetve a tény, hogy az utóbbi évek pozitív tendenciái előtt Magyarországon magas volt a munkanélküliek aránya. A fogyatékkal élők 56%-a legfeljebb általános iskolát végzett, a főiskolát, egyetemet végzettek aránya pedig még a 10%-ot sem éri el!
Szimbiózis Alapítvány foglalkoztatási programjai:
A Szimbiózis Alapítvány 1999-ben jött létre. Támogatjuk a családban élő, (szállítás, nappali ellátás, tehermentesítés, táborok, terápiák) valamint a felnőtté váló, és önálló életvitelre törekvő (foglalkoztatás, lakóotthonok, támogatott lakhatás, képzések, sport, szabadidős és fejlesztő programok) fogyatékos személyeket egyaránt. Foglalkoztatási modellünk pillérei:
•    terápiás foglalkoztatás: különböző műhelyekben szociális intézményi keretek között
•    védő jellegű foglalkoztatás különféle munkakörökben, többségében integrált munkakörülmények között (fejlesztő- és akkreditált foglalkoztatási formák)
•    tranzit foglalkoztatás, munkapróba, tanulószerződés, munka-rehabilitáció (pl. börtönviselt, vagy közcélú munkavégzésre ítéltek számára)
•     nyílt munkaerő-piaci kivezetés (akkreditált munkaerő-piaci szolgáltatás)
A foglalkoztatási formák átjárhatóak, alapvető szakmai célunk a többségi munkahelyeken való elhelyezkedés elősegítése, ugyanakkor állapotromláskor van lehetőség egy alacsonyabb szintre visszalépni, ami nagyfokú biztonságot jelent klienseinknek. Rendszeresen szervezünk szakmai és betanító képzéseket, kompetenciafejlesztő tréningeket. Évente mintegy 400 fogyatékos személy veszi igénybe szolgáltatásainkat.
Sikeres társadalmi vállalkozásaink (kecskesajt üzem, ebédfutár, Farm Panzió, Erdei Iskola, szociális farm stb.) alapvető célkitűzése a fogyatékos emberek számára értékteremtő munkalehetőség biztosítása. Az alapítványnál és gazdasági társaságánál jelenleg mintegy 270 fő dolgozik, akik 75%-a fogyatékos / megváltozott munkaképességű személy.
Munkaerő-piaci szolgáltatásunkat 17 éve indítottuk (TF Program), melyet a jogszabályi és finanszírozási változások ellenére folyamatosan biztosítjuk. Ez idő alatt több mint 200 fő célcsoporti személy sikeres nyílt munkaerő-piaci elhelyezését valósítottuk meg. Számos foglalkoztatási hazai és nemzetközi projektet valósítottunk meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek