2024. 04. 21. vasárnap

Konrád
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Fergeteges csokifesztivál Szerencsen

A szerencsi VII. Országos Csokoládé Fesztivál megnyitóján bejelentette dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, hogy a szerencsi csoki reményei szerint rövidesen felkerül a hungarikumok listájára, a magyar  cukorgyártás is újra indulhat. A rendezvény keretében a nap folyamán egy csokoládé gyártósort is felavattak. A fesztiválozókat dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke is köszöntötte.A csokoládéfesztivál néhány éves történelme alatt felzárkózott a legjelentősebb nyári magyar fesztiválokhoz. Az ország minden részéről jönnek az édességek kedvelői, akik a csoki mellé a szervezőknek köszönhetően a sporttól a zenéig egyre színesebb programot kapnak.

Az „igazi” fesztivál szombaton reggel zenés felvonulással indult, amelyet a megnyitó követett. Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere a rá jellemző közvetlenséggel először megköszönte az égieknek a jó időt. Megköszönte a vendégek részvételét. „Mindenki velünk van, akinek emberként, vagy tisztségviselőként elkél a segítsége”- jelentette ki. Megemlékezett a szerencsiek szorgalmáról, munkaszeretetéről. Enyhén emelkedő, javuló tendenciát mutatnak. A látogatókat arra kérte, hogy vigyék a város jó hírét országszerte, a világban.

„Meggyőződésem, hogy ez a fesztivál a lehető legjobb helyen van”- bókolt a szervezőknek dr. Fazekas Sándor, aki a csoki mellett megemlékezett a város szépségéről, s az alkalmat megragadva gratulált Koncz Ferenc polgármesternek és csapatának. Bejelentette, hogy reményei szerint hamarosan a szerencsi csokoládé hungarikum lesz.  illetve, hogy a Bonbon Kft. mintegy negyedmilliárdos fejlesztését is felavatják a nap folyamán. Továbbá jó hír, hogy az EU-val folytatott tárgyalás alapján elhárult a jogi akadály az elől, hogy cukorgyár épüljön Magyarországon, személy szerint támogatja, hogy Szerencsen is létesüljön. Folyamatosan tárgyalásban vannak Koncz Ferenccel, akinek munkájához gratulált, s kérte támogatását.

„Volt egyszer egy sötét pillanat, egy fekete nap Szerencs történetében”- elevenítette fel a néhány évvel ezelőtti múltat dr. Mengyi Roland, amikor a szocialisták egyetlen tollvonással megszüntették volna egyik napról a másikra az életet. Ekkor jött néhány lelkes civil, a mai polgármester vezetésével és megszületett a csokoládéfesztivál. A gondolatot tett követte. Szerencs a csokoládé fővárosa lett, visszakerült, felkerült Magyarország gasztronómiai térképére. Elismerően szólt a város iránt elkötelezett munkáról. Kijelentette, hogy Szerencs fejlődésre van ítélve. „Szerencs az egész országnak, az egész megyének fontos, mert hatalmas értékeket ad.” A városvezető csapat bizonyított. A munka elismeréseként azt kívánta, hogy Koncz Ferenc még hosszú ideig szolgálja polgármesterként Szerencs városát, a nemzetet.

A megnyitó keretében díjakat is átadtak. A megyei önkormányzat különdíját a Megyaszó-Mag Kft. kapta. A fesztivál közönségprogramja a látogatók nagy örömére vasárnap estig négy színpadon zajlik.

Ezt követően a vendégek átvonultak a Bonbon Kft. telephelyére, ahol felavatták a közel negyedmilliárdos beruházásban megvalósult gyártócsarnokot.  Dr. Takács István ügyvezető köszöntötte a vendégeket.  Koncz Ferenc méltatta a beruházást. A város, a kisrégió szempontjából fontos, hiszen munkahelyet biztosít az embereknek. A hagyományokat folytatva tovább viszik a szaktudást.

Fazekas Sándor elmondta, hogy tart a magyar édesipar újjá építése, újjá szervezése, köztük jó néhány régi márkával, mint a méltán híres szerencsivel. A most átadott beruházásról szólva azt mondta: itt kézműves terméket gyártanak, igazi magyar, míves, finom terméket. Bár az üzemcsarnok elsősorban a gyártásé, de a városnak turisztikai “látnivaló” is egyben, hiszen úgy épült meg, hogy a látogatók megismerkedhetnek a csokoládékészítés folyamatával. A projekt keretében 20-30 új munkahely is létesül.

A cukorgyártás újraindításával kapcsolatban kijelentette: a cél az, hogy a magyar piacot magyar cukorral lássuk el, ne kelljen importra szorulni. „Itt Szerencsen meg tudjuk csinálni.”

A csarnok megáldásával, felszentelésével, emléktábla avatással, a csokigyártás interaktív bemutatásával ért véget a rendezvény.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…