2024. 05. 2. csütörtök

Zsigmond
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Felvételi előtt, egyetem után – diplomaátadók, keretszámok a Miskolci Egyetemen

Felvételi előtt, egyetem után – diplomaátadók, keretszámok a Miskolci Egyetemen

Lezárultak a 2011/2012-es tanév I. félévében szerzett oklevelek átadó ünnepségei a Miskolci Egyetem karain. Január 26-án, csütörtökön délelőtt az Állam- és Jogtudományi Karon, a Gazdaságtudományi Karon, a Bölcsészettudományi Karon és az Egészségügyi Karon végzettek vehették át diplomájukat. A január 27-i, pénteki nyilvános ünnepi egyetemi szenátusi ülésen pedig a Műszaki Földtudományi Kar, a Műszaki Anyagtudományi Kar, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar végzős hallgatói tehettek így.
A két napon mintegy 500 diplomát adtak át az egyetem hét karán. Keresztféléves képzést az idén az egyetem négy, elsősorban műszaki kara hirdetett mesterszakon, nappali és levelező munkarendben, zömmel állami finanszírozásban.

Állami helyek

Az állami ösztöndíjas helyek számában vidéki egyetemként nem tudja felvenni a versenyt a Miskolci Egyetem a fővárosi intézményekkel. A napokban nyilvánossá vált képzési keretszámok elosztása ugyanakkor azt mutatja, hogy a régió vezető felsőoktatási intézményi pozíciójának megfelelően hozta eredményeit a Miskolci Egyetem. Az intézmény a fővárosi hallgatói lét költségei tekintetében viszont lényegesen kedvezőbb pozícióban van, hiszen Miskolcon összehasonlíthatatlanul kisebbre kell nyitnia a szülőknek a pénztárcát – egyebek között kollégium, szórakozás, közlekedés tekintetében is. A lehetőségek ugyanakkor legalább olyan sokszínűek, tekintettel a Miskolci Egyetem sokszínű képzési palettájára, illetve szerteágazó, határainkon is átnyúló partnerintézményi kapcsolataira.
Minderre tekintettel továbbra is érdemes a jelenlegi felvételi eljárásban állami finanszírozású és önköltséges helyekre pályázni a Miskolci Egyetemen – hiszen az átjárás lehetősége adott a későbbiekben. Az osztatlan jogászképzés, illetve a gazdászképzés kivételével adottak a lehetőségek az egyetem minden karán az állami ösztöndíjas képzésre. A jogi és igazgatási szakokat indító felsőoktatási intézmények 2012-es rangsorának egyik vezetője, az ÁJK más jogi képzésére 80 állami ösztöndíjas helyet kapott. Műszaki területen ugyanakkor a vidéki intézmények közül csaknem a legtöbb állami támogatású helyet kapta a Miskolci Egyetem.

Költségtérítés
Az önköltséges képzések díjában a Miskolci Egyetem vezetése mindent megtett a díjak alacsonyan tartásáért – ennek megfelelően a legkedvezőbb díjakkal kínálja lehetőségeit. A csaknem minden tudományterületet felölelő, 8 karon és 1 intézetben oktató intézményben a legkedvezőbb alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben meghirdetett szak 123 ezer forintért érhető el a jogi karon félévenként.

Nyílt nap a BTK-n

A Bölcsészettudományi Kar képzései iránt érdeklődőknek érdemes ellátogatni a február 9-i, csütörtöki kari nyílt napra. A kar épületében (B/2) délelőtt 10 órától az elmúlt évhez hasonlóan betekintést nyerhetnek a fiatalok és szüleik a kar életébe, tájékoztatást kapnak valamennyi szakjáról. Bármilyen felvételivel kapcsolatos kérdésre válaszolnak, de a felvételi jelentkezési lapok kitöltésében is segítenek a BTK munkatársai, oktatói. A kar egyébként a HVG felmérése szerint a bölcsészettudományi karok között az 1. helyet szerezte meg az oktatói kiválóság tekintetében, míg az ország összes egyetemi kara közt a 4. lett.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek

Nem létező áru
Több mint harmincmillió forint kárt okoztak azok a hamis termékek, amiket a legális áruk között találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési I…