2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Fantasy, kicsit másképp

Az angol szerző, Robert Holdstock méltán ismert a fantasy egyes fajtáival, és mitikus fikcióval kapcsolatos munkásságáról. Az áttörést évtizedekkel ezelőtt a Mitágó-erdő című regénye hozta meg számára, melynek folytatása, az 1988-ban megjelent Lavondyss; mindkét regény elnyerte a BSFA legjobb regénynek járó díját, Holdstock számos más díjnyertes műve mellett.

A szerző 1968-ban adta ki első munkáját; írásait meghatározzák a pszichológiai, filozófiai és spirituális témák, melyek egyediséggel ruházzák fel regényeit, így azok, kiemelkednek az ’egy kaptafa-fantasyk’ világából. A Lavondyss, az Erdő-sorozat második része; e sorozat esztétikai színvonalát, gyakran hasonlítják kritikusok, Tolkien fantasyjáéhoz, hiszen Holdstock megkísérli a fantasy szépirodalomi szintre való emelését.

A Lavondyss történetében a tizenhárom éves Tallis, akinek már gyermekkora óta kapcsolata van a mágikus Ryhope erdővel, az ott rég elveszett testvére keresésére indul; útját, mely Lavondyssba vezet, mitológia és titkok övezik… A Lavondyss egy elgondolkodtató, magával ragadó, hátborzongató és nem utolsó sorban gyönyörűen megírt regény. A cselekmény nem kapcsolódik szorosan az első részhez, így annak olvasása nélkül is élvezhető. Hangulata sokkal borúsabb, nyomasztóbb, mint elődéé. Holdstock kimerítő leírást ad a regény mitikus világáról, így kétségtelen, hogy az olvasók képzelőereje szabadon szárnyalhat, részben ezért is tűnhet a történet helyenként darabosnak. Holstock a fantasy mestere; könyve mély és odafigyelést igénylő, így lesznek olyanok, akiknek többszöri olvasásra lesz szükségük, hogy megértsék és feldolgozzák a regény esszenciáját.

A Lavondysst élevezettel fogják olvasni mindazok, akik szeretik a fikciót és mitológiát. E regény sajátossága, hogy újabb és újabb kérdéseket fog majd felvetni az olvasókban, így olvasása, olykor kimerítő lehet; az olvasók nehezen tudnak majd ’menekülni’ a könyv világától. Ám az egy-két nehézség ellenére is megéri elmerülni a Holdstock alkotta mitikus világban, mert a regény, felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg minden olvasóját.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek