2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Európa beköltözik az idei VOLT Fesztiválra

Komolyabb hangvételre is számíthatunk az idei VOLT Fesztiválon
Az idei VOLT Fesztivál egyben a soros magyar elnökség hivatalos záróbulija, így a koncertélmények mellett az elnökség eredményeiről is tájékozódhatunk. Bepillanthatunk a félév legizgalmasabb pillanataiba, beszélgethetünk európai döntéshozókkal, miközben 26 tagállamból érkező közel ezer fiatal ismeri meg jobban a magyar kultúrát.
2011 első félévében Magyarország töltötte be az Európai Unió soros elnöki pozícióját, amely során több területen is – a romák lehetőségeinek javításától a gazdasági válság kezeléséig – komoly eredményeket ért el. Az idei VOLT Fesztivál egyben a magyar elnökség hivatalos záróbulija, így a fiataloknak lehetősége nyílik arra, hogy megismerjék a félév legizgalmasabb pillanatait; beszélgethetnek európai döntéshozókkal, megkóstolhatják az elnökség borait és tájékozódhatnak az EU-s tanulmányi lehetőségekről is.

Az Európai Unió 1983 óta minden évben kiemel egy területet, amelynek kapcsán – egész Európában egységes megközelítést alkalmazó kampánnyal – igyekeznek az állampolgárok tájékozottságát növelni és a nemzeti kormányok figyelmét a témakörre irányítani. 2011-ben az Önkéntesség Európai Évének apropóján a cél, hogy minél több polgárt buzdítanak önkéntes tevékenységre. A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal Németországba és Franciaországba lehet eljutni, ahol az önkéntesek fogyatékossággal élők és idősek otthonaiban teljesíthetnek szociális szolgálatot. Nem maradt példa nélkül az sem, hogy fogyatékos emberek vegyenek részt önkéntes munkában: a győri Rehabilitációs Központban látássérült önkéntesek segítenek sorstársaiknak.

Az európai év Magyarország számára is lehetőséget teremtett arra, hogy egyfelől összegyűjtse és bemutassa eddigi jó gyakorlatait az önkéntesség terén, másfelől minél szélesebb körben tudatosítsa az emberekben az aktív állampolgárság pozitív következményeit. A VOLT Fesztivál Európa Sátra a nulladik naptól kezdve minden délben beszélgetéseknek ad majd otthont az önkéntesség témájában: ott lesz Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára; F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) ügyvezetője, Kitti Kenéz, a Francia Nagykövetség attaséja, Töttős Györgyi pszichológus és az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítványtól Sabatheil Balázs is.

Ha mi is tenni akarunk a jó ügy érdekében, lehetőségünk nyílik véradásra a Magyar Vöröskereszt Soproni Területi Szervezete és a Vérellátó Intézet jóvoltából, a Humana Magazin sátrában pedig  szórakoztató emberi jogi játékok mellett a magazin cikkeihez kapcsolódó feladványok várják az érdeklődőket. A Máltai Szeretetszolgálat ugyancsak kiköltözik a Lővér kempingbe, ők zsíros kenyeret és kézműves foglalkozást ígérnek egy gondolatébresztő beszélgetés mellé.

Az EU magyarországi tájékoztató irodái idén nyáron a strandokon és fesztiválokon is nyitva állnak az érdeklődők előtt.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete a hazai Europe Direct tájékoztató irodákkal együttműködve 2011. június 18. és augusztus 31. között rendezi meg „Csobbanj Európával!” című programsorozatát az ország strandjain.

A roadshow keretében egy Europe Direct-kisbusz járja körbe az egész országot, hogy több ezer strandlabda bevetésével felhívja a nyaralók figyelmét az uniós tájékoztató irodák szolgáltatásaira.

A program célja, hogy az európai uniós állampolgárság adta lehetőségekről – utazás, továbbtanulás, munkavállalás, pályázatok, támogatások, nyugdíjak stb. – ingyenes tájékoztatást nyújtson a fesztivál részvevőinek, valamint tudatosítsa bennük, hogy országszerte 16 helyen az év maradék részében is ingyenes tájékoztatást kaphatnak ezekről a kérdésekről a Europe Direct ügyfélszolgálati irodákban.
Az Európa Kempingbe több száz amatőr zenész érkezik az Unió tagállamaiból. A meghívott vendégek mindegyike hazájára leginkább jellemző produkciókkal készül, míg a fesztivál szervezőinek nem titkolt szándéka, hogy az előadók közösen álljanak színpadra: a magyarok a románokkal, az osztrákok az olaszokkal, a hollandok a szlovákokkal és így tovább.

Különleges programnak ígérkezik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által működtetett Európa Pont közös video- és fotópályázata. A „Magyarness” témában meghirdetett pályázaton hazánkban élő vagy tanuló külföldiek mutathatják meg, mit tartanak az új évezredben tipikusan magyarnak, szerintük miben áll az igazi „Magyarness”.

A Páneurópai Piknikről kerekasztal-beszélgetés keretében tudhatunk meg többet, amelynek résztvevői között lesz Bella Árpád, egykori határőr parancsnok; dr. Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke; Nagy László, a Páneurópai Piknik egykori szervezője; Oplatka András, a Neue Zürcher Zeitung újságírója és az egykori államminiszter, Pozsgay Imre.

A határáttörés és a rendszerváltás legmeghatározóbb pillanatai a Lobenwein Tamás képeiből összeállított fotókiállításon elevenednek majd meg, azonban az „igazi” piknik hangulatára vágyók augusztus 19-én, Sopronpusztán, a határáttörés felújított helyszínén vehetnek részt a 2011-es Páneurópai Pikniken.
Írta: Kelemen Anna

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek