2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Esélyteremtő program indult a szikszói kistérségben

Esélyteremtő program indult a szikszói kistérségben

Garai Péter, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára kedden részt vett a szikszói Biztos Kezdet gyerekház avatásán, amely az Új Széchényi Tervből finanszírozott „Gyerekeink jövőjéért” – Esélyteremtés a Szikszói kistérségben élő gyerekek és fiatalok számára című program keretein belül kezdte meg működését.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszói kistérségben a főbb kezdeményezések között található a Biztos Kezdet szolgáltatás elindítása – összesen 4 Gyerekházzal Felsődobsza, Felsővadász, Alsóvadász és Szikszó településeken. Az intézmények feladata, hogy biztosítsák a helyi szükségleteken alapuló, a gyermekek, fiatalok és szüleik számára, fenntartható szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi, egészségügyi, pedagógiai vagy egyéb szolgáltatás hozzáférését.

Szikszó az Új Széchenyi Terv keretein belül számos támogatást pályázott meg sikeresen az utóbbi két év alatt, legfőképpen a gyermekek jólétére koncentrálva. Így kezdhette meg működését az Inkubátorház, és ennek segítségével korszerűsíthették a helyi bölcsődét és óvodát is.

Garai Péter helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a 2007–2013 költségvetési tervezési időszakban eddig 100 Gyerekház létesült, amelyek körülbelül fele még uniós fejlesztési szakaszban van. 2012-től a Biztos Kezdet vált az első programmá, amely a kezdeti Norvég Alap, illetve Európai Unió általi támogatási projekt lejártát követően hazai finanszírozásúvá vált; az uniós projektet befejező Gyerekházak közül 2012-ben 41, 2013-ban 43 kapott támogatást. A Biztos Kezdet Gyerekházak hálózata a kormányváltást követő szakmai átalakítást és továbbfejlesztést követően modellértékű programmá vált.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek