2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Az Armanious Group felavatta budapesti K+F központját

Az egyiptomi Armanious Group kedden felavatta Budapesten létesített európai kutatás-fejlesztési központját. Az Eva Biomedical European Development Institute (EBEDI) több mint 2 millió eurós beruházással készült el és közvetlenül 20, közvetetten pedig további 100 munkahelyet hoz létre Magyarországon.  Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az átadó ünnepségen kiemelte: a keleti nyitás sikere, hogy a Közel-Kelet és Észak-Afrika vezető gyógyszeripari vállalata Magyarországra hozza kutatás-fejlesztési központját.

    Mounir Riad Armanious, az Armanious Group elnöke elmondta: az új kutató központ stratégiai jelentőséggel bír a vállalatcsoport számára. Egyrészt Budapest erős tudáshálózata az orvosbiológia területén lehetőséget biztosít a csoport gyógyszeripari és kozmetikai cégei kutatásának előmozdítására,  elhelyezkedése révén pedig lehetővé teszi az új piacokra való bejutást különösen a közép-kelet-európai régióban.

    Hozzátette, hogy az EBEDI a kutatáson kívül a későbbiekben tervezi azt is, hogy gyártócégeitől bizonyos termékek bérgyártását Magyarországra helyezi át.

    Szijjártó Péter elmondta, hogy a keleti nyitás politikájában Egyiptom fontos szerepet tölt be, Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Afrikában. 2013 első 11 hónapjában 30 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, amely elérte a 175 millió dollárt.

    Hangsúlyozta, hogy az Eva csoport olyan iparágba fektet be, amelynek kiemelt szerepe van a magyar nemzetgazdaságban. A magyar gyógyszeripar 110 éves múltra tekint vissza, 13 600 embernek ad munkát, a beszállítókkal együtt mintegy 38 ezernek, 755 milliárd forintnyi termelési értéket állít elő és ebből 652 milliárdnyit exportál. A szektor a magánszektor kutatás-fejlesztési költségeinek a felét tudhatja magáénak – ismerette az államtitkár.

    Hozzátette, hogy a kozmetikai ipar a vegyipar részeként szerepel a magyar statisztikákban, ezen belül a testápolási cikkek területén működő vállalkozások majdnem 8 milliárd forintnyi értéket állítanak elő, és 2,5 milliárd forintnyi érték ebből exportra megy.

    Az államtitkár kiemelte, az egyiptomi cégcsoport tervezi azt is, hogy magyar oktatási intézményekkel, köztük magyar egyetemekkel fog együttműködni kutatási tevékenysége során.

    Az átadott K+F központ a bőrön keresztüli megnövekedett felszívódású vivőrendszerek kifejlesztésére fókuszál majd, mind gyógyszerészeti, mind kozmetológiai hatóanyagok esetében az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint.

    A 1917-ben alapított Armanious Group cégcsosporthoz hét vállalat tartozik, közülük az Eva Pharma gyógyszerészeti és az Eva Cosmetics kozmetológiai cégek jelennek meg Magyarországon. Előbbi 2000 munkavállalót foglalkoztat és naponta átlagosan 350 ezer doboz készítményt állít elő. Termékpalettáján 120 termék szerepel és további 200 áll fejlesztés alatt. A cégcsoport elsőként fejlesztett ki két új molekulát a vesegörcs kezelésére. Az Eva Cosmetics közel 1200 alkalmazottat foglalkoztat és termékeit 15 országba exportálja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek