2022. 08. 9. kedd

Emőd
1 EUR 394 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Értékőrzés és új lendület – könyvtáravató Karoson

Értékőrzés és új lendület – könyvtáravató Karoson

Új lendületet kap Karos kulturális élete a könyvtár megújulásával, a mindennapok részévé válik a könyvtárba járás, hiszen nemcsak kölcsönözni vagy újságot olvasni, de internetezni, beszélgetni is lehet itt. Többek között ez is elhangzott a megújult kiskönyvtár átadási ünnepségén.


Karos neve jól ismert a történelem iránt érdeklők körében, hiszen gazdag leletanyagú honfoglalás kori temetője igen sokkal gyarapította múltunkról szóló ismereteinket. Talán ez is szerepet játszik abban, hogy ezen a kis településen ápolják a hagyományos értékeket, méghozzá oly módon, hogy részévé teszik azokat a jövő építésének.
Így, amikor kiderült, hogy van lehetőség a könyvtár modernizálására, csak egy kérdés merült fel: mennyibe kerül ez az önkormányzatnak? Erre már Dakos János polgármester emlékezett vissza a május végi átadó ünnepségen, hozzátéve: amikor megtudta, hogy a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) keretében állami támogatással, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szakmai segítségével újulhat meg a könyvtár, már nem is volt min gondolkodni. A település ugyanis a közmunkaprogram keretében meg tudta oldani a helyiségek belső korszerűsítését, a festést, villanyszerelést.
Dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója azt emelte ki köszöntőjében, hogy kiemelt kormányzati célt szolgál a kistelepülési könyvtárak felújításához nyújtott állami támogatás: a kultúrához való hozzáférés biztosítását a vidéki, alacsony lélekszámú településeken is. A mindennapokra lefordítva ez azt jelenti, hogy olyan tér született meg most Karoson, ami találkozóhelye lehet az itt élőknek, információt szerezhetnek a friss lapokból, és hat olvasói számítógép is várja őket. És természetesen olvashatnak, vagy épp unokáiknak mesélhetnek a gyermekkuckóban. Tehát tudást, élményt, örömöt szerezve építhetik tovább közösségüket.
Szabó Péter, a Honfoglalás Kori Látogatóközpont igazgatója ehhez azt tette hozzá: ezzel a fejlesztéssel új lendületet kap Karos kulturális élete. Fontos, hogy az olvasás érzelmeket kelt, gondolkodásra késztet, és éppilyen fontos, hogy a legjobb barátságok ilyen klubszerű találkozóhelyen köttetnek, méghozzá nemcsak a gyerekek között, de minden korosztályban.
A könyvtár a KSZR keretében kapott több mint egymillió forint támogatásnak köszönhetően teljesen átalakult. Új polcok, bútorok, szőnyegek kerültek ide, a most kialakított gyermekkuckóba pedig még babzsákok is. Az állomány elektronikus feldolgozása, illetve a most beszerzett munkaeszközök új szolgáltatások bevezetését teszik lehetővé, és az elektronikus kölcsönzéshez is már csak egyetlen lépés, az internet sebességének növelése maradt hátra.

(A szalagot dr. Prokai Margit, Stumpf Attila, a Cigándi Járási Hivatal vezetője és Dakos János vágta át.)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek