2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Energia és környezet 2010

Energia és környezet – igények, lehetőségek, szükségszerűségek. Energia, biomassza, környezet, hulladék – fogyasztás és védelem. Meglehetősen aktuális, mindannyiunkat érintő témakörök, melyeket Energia és környezet 2010 címmel, a realitás és a szakmai szempontok szerint közelít a Miskolci Egyetem Földtudományi Karának tudományos konferenciája szeptember 17-én. Demográfusok számításai szerint a Föld lakossága elérheti a 10 milliárdot 2050-ig. A népesség energiaszükségletének, -fogyasztásának napjainkat jellemző hatalmas mértéke, s az energiafelhasználás fentiekből adódó további növekedése kiemelt fontosságúvá teszi e két, egymással szorosan összefüggő témakör, az energia és a környezet kérdéskörét. Az energiaellátás, energiabiztonság, lehetőségeit figyelembe véve a környezet védelmét.
E témában szervezi kétévente tartott szakmai-tudományos konferenciáját a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, az idén a IV. Fazola-napok keretében. Az idei program súlypontja a fosszilis és a megújuló energiákra helyeződik, szem előtt tartva a szándékot, hogy a témák szakmai alapú megközelítésével a köztudatban élő tévhiteket is megpróbáljanak eloszlatni.
Az energia és a környezet kiemelt jelentőségére tekintettel a Műszaki Földtudományi Kar oktatási és kutatási tevékenységében is hangsúlyosak e területek. A tématerületek kapcsolódnak a bányászati és geotechnikai, a környezetmérnöki, az előkészítéstechnika -mérnöki, illetve az olaj- és gázmérnöki képzésekhez is, valamint a karon folyó több hazai és nemzetközi projekthez, így a hulladékkezelés, hulladékhasznosítás, az energiaforrás-kutatás vagy a geotermia területéhez.
A szakmai-tudományos fórum több tekintetben is aktuális előadásai mindennek jegyében szólnak majd egyebek mellett az energiaellátás XXI. századi igényeiről és lehetőségeiről, a hulladékból nyerhető energiáról, a biomasszáról, a fenntartható erdőgazdálkodásról vagy a széndioxid-kibocsátás csökkentéséről.

A rendezvény szervezői: a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, az MTA Miskolci Területi Bizottsága, az OMBKE Egyetemi Osztály, a B.-A.-Z. Megyei Mérnöki Kamara, az MMKM Kohászati Múzeuma.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek