2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Elsőként a Csereháton – Társadalmi innováció generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Elsőként a Csereháton – Társadalmi innováció generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Még csak nem régiben indult, de máris a végéhez közeledik a Miskolci Egyetem társadalmi innováció generálására vállalkozó, a TÁMOP által támogatott T-Modell projektje. Az október 15-16-án Lillafüreden a 25 éves fennállását ünneplő Gazdaságtudományi Kar Jubileumi Konferenciájával egy időben megtartott Záró konferencia inkább a kezdete, mint a vége valaminek.
A Konferencia két szekciójában tizenkét előadásban számolnak be a kutatók a T-Modell projekt során tíz munkacsoportban végzett kutatások eredményeiről és egyidejűleg egy poszter-sorozat segítségével bemutatják a Miskolci Egyetem, mint a régió tudáscentruma által indítandó új, a társadalmi innovációt segítő szolgáltatásra kidolgozott modellt.

A projekt megvalósítása során a Cserehát térségében (az edelényi, az encsi és szikszói járások területén) tesztelt, a jövőben más térségekre is kiterjeszthető modell fő elemeit a kutatás, a képzés, az információátadás, az animálás, a tanácsadás, a fiatalok bevonása és a nemzetközi szakmai kapcsolatok építése alkotja. Ezekhez készültek megalapozó kutatások, a további kutatásokhoz felmérési és adatbázis-építési módszertani segédletek, képzési tematikák, térségi társadalmi innovációs körök működtetésére, középiskolai és egyetemi fiatalok bevonására irányuló módszertani megoldások, valamint az egészet összefogó és az Egyetem szervezeti rendszerébe beillesztő Szolgáltatási Terv.

A projekt eredményeként nem csupán az Egyetemen válik lehetővé egy új szolgáltatás indítása, de a kiválasztott mintatérségben, a Csereháton is minden készen áll a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervben meghirdetett Cserehát Program társadalmi innovációra alapozott, felfogásában és megoldásaiban is korszerű tervének megalkotásához. A kutatók által javasolt fejlesztések három stratégiai területre irányulnak: (1) erősítik a centrummal, Miskolccal kiépített gazdasági, kulturális, politikai kapcsolatokat, (2) növelik a térség önellátó képességét, (3) felszínre hozzák azt a térségi vonzerőt, ami alapja lehet csakúgy a fiatalok megtartásának, mint a tőke, a turisták és az innovatív lakosok vonzásának. A társadalmi célokat társadalmi eszközökkel megoldani kívánó konkrét projektjavaslatok is megfogalmazódtak. Így pl. a SMART kistelepülések kialakítására, szolgáltatási munka-csekk bevezetésére, szociális farmok szervezésére, térinformatikai hátterű CSR partner-közvetítő létrehozására, a 4H ifjúsági mozgalomhoz való csatlakozásra születtek javaslatok.

A Záró konferencia tudományos előadásait követően még megtörténik a fenti javaslatok kifejtése és az eredményeknek a térség és a megye politikai vezetőivel való megvitatása. Ezzel valóban lehetővé válik, hogy a projekt zárása egy új folyamatot indítson el úgy a Miskolci Egyetemen, mint a Csereháton, sőt ez a két folyamat akár ismét össze is kapcsolódhat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek