2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Elkészült a Magyar Nyelv Nagyszótára

A magyar nyelv nagyszótára nyelvtudományunk eddigi legnagyobb szótári vállalkozása, mely 230 év szókészletét dolgozza fel. Az MTA Nyelvtudományi Intézete évszázados jelentőségű alkotásának első kötetei 2006-ban jelentek meg, és már a következő évben elnyerték a Kiváló Magyar Szótár Díjat.
A 18 kötetesre tervezett Nagyszótár címszóállománya az 1772 és 2000 közötti időszakból összegyűjtött kb. 750.000 szóra épül, melyből a szavak gyakoriságának és fontosságának alapos mérlegelése révén válogattak az alkotók.

A Magyar Tudós Társaság 1831-ben döntött a Nagy magyar szókönyv elkészítéséről, így a Nagyszótár az Akadémia és a magyar kultúra évszázados jelentőségű alkotása.

A III. és a IV. kötetet november 29-én, kedden 14 órakor az MTA Nyelvtudományi Intézetében mutatják be.Az esemény házigazdája Kenesei István, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója.

A rendezvényt Pálinkás József, az MTA elnökének köszöntője nyitja, majd a Nagyszótár főszerkesztője, Ittzés Nóra mutatja be a köteteket és az intézet munkáját. A Nagyszótár irodalmi, kulturális jelentőségét Nádasdy Ádám nyelvész, költő értékeli.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek