2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Elindult a Kösziméter. Első eredmények a Nagy Köszönöm Tesztről.

Elindult a Kösziméter. Első eredmények a Nagy Köszönöm Tesztről.

Közelebb hozza az embereket, és jobbá teszi a napunkat, hangulatunkat – már egy egyszerű „köszönömnek” is sokat köszönhetünk, derült ki abból a különleges tesztből, amelyet az egyik legnagyobb csokoládédesszert gyártó márka megbízásából készült a Hála Világnapja alkalmából.

 

Köszönöm – nem csak hallani, hanem kimondani is sokan szeretik ezt az szót, tette egyértelművé az a rendhagyó felmérés, amely az egyik legnagyobb csokoládédesszert gyártó márka megbízásából készült a szeptember 21-ei Hála Világnapja alkalmából. Kiderült, hogy a legtöbben megéljük a hála kapcsolaterősítő hatását, látjuk, hogy egy szívből jövő köszönöm a legrövidebb híd két ember között. A „Nagy Köszönöm Tesztet” eddig kitöltő közel 4700 ember 65 százaléka ugyanis azt érzi: Egy egyszerű „Köszönöm!” közelebb hozza egymáshoz az embereket.

 

Ugyanilyen arányban érezzük úgy: „Amikor valaki köszönetet mond, akinek segítettem vagy szívességet tettem, az egész napom jobb hangulatban telik.” Meglepő módon ennél is nagyobb, 76 százalékos arányban állítják a tesztet kitöltők, hogy nem csak az jó érzés, ha nekik köszönnek meg egy szívességet, hanem az is, ha ők mondanak köszönetet valaki másnak. Mindezek ismeretében aligha meglepő, hogy a „Nagy Köszönöm Tesztben” részvevők 95 százaléka szerint fontos megköszönni, ha valaki segít vagy szívességet tesz nekünk, 72 százalék pedig szimpatikusabbnak találja azokat, akik megköszönik a segítséget. Vagyis az eredmények alátámasztják, hogy szinte mindannyian tisztában vagyunk vele, mennyire fontos kifejeznünk a hálánkat, és megköszönni azt, ha egy másik ember tesz értünk valamit.

 

Az eredmények rámutattak arra is, hogy a mindennapok rohanásában sokunknak elterelődik a figyelme, és sajnos elfelejtjük kimondani: köszönöm! A teszt mintegy 4700 kitöltője közül több mint ötszázan értenek teljesen egyet azzal, hogy olykor annyira lekötik az embert a saját ügyei, hogy elfelejt köszönetet mondani valakinek, aki megérdemelné. Sokan vannak olyanok is, akik többet is adnak egy köszönömnél: ők írásban vagy akár egy apró figyelmességgel is meghálálják azt, ha valaki segítőkész vagy kedves volt velük. Mindezek tükrében aligha meglepő, szinte mindannyian egyetértünk abban, mennyire fontos megtanítani a gyermekeinknek, hogy ne vegyék természetesnek, ha a másik ember tesz értük valamit. A tesztet kitöltők 88 százaléka vélekedett így.

 

„A teszteredmények megerősítik, hogy szinte ösztönösen érezzük, mennyire fontos szerepe van a hála érzésének az életünkben. Bár tisztában vagyunk a jelentőségével, mégis úgy tűnik, a hétköznapi rohanásban többször előfordul, hogy elmulasztunk fontos pillanatokat, amikor megköszönhetnénk egymásnak valamit. Figyeljünk jobban, hiszen a hála megélése, kifejezése, egy köszönöm kimondása jobbá, sőt boldogabbá teszi az életünket, és harmonikusabbá a kapcsolatainkat.” – mondta a tesztet összeállító és kiértékelő pszichológus, Orvos-Tóth Noémi. A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy egy szívből jövő köszönöm stresszcsökkentő, így jótékonyan hat az egészségünkre, miközben megerősíti a kapcsolatunkat a másik emberrel, aki felé kifejezzük.

 

A teszt része a Köszönöm365 kampánynak, melynek mottója – „Mondd ki ma is, mutasd ki minden nap!” és célja, hogy megmutassuk, ünnepektől függetlenül, az év bármely napján kifejezhetjük hálánkat szeretteink vagy ismerősök, sőt akár ismeretlenek iránt is. Ne féljünk köszönetet mondani idegeneknek sem egy-egy apró kedves gesztusért! A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat a www.koszonom365.hu oldalon, ahonnan online köszönömkártyát küldhet, egyúttal nyomon követheti itt a Köszimétert, amely összesíti a virtuális térben naponta kimondott köszönömök számát. A Nagy Köszönöm Teszt eredményei szintén megtekinthetőek a fenti weboldalon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek