2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

Élhetünk-e így tovább?

Nemzetközi hatású előadássorozat az emberiség lehetséges jövőjéről a VAM Designban
A civilizáció elérte határait, változásra kényszerül, a túlélés érdekében pedig egyre sürgetőbb az emberiség tudatállapotának, látásmódjának pozitív irányú változása. Ezt vallja László Ervin filozófus, aki a február 26-án záruló “Univalor – Egyedüli Érték” elnevezésű, tizenkét tudományos-ismeretterjesztő előadásból álló programsorozat utolsó előadója. A program címe arra a felfogásra illetve filozófiára utal, amely a különböző kultúrák alapjaiban fellelhető közös mag, az azonos erkölcsi elvek egyetemes jellegét és kiemelkedő értékét hangsúlyozza.

A programsorozat előadásai valamilyen módon mind a mai kor súlyos civilizációs válságával és a lehetséges kiutakkal foglalkoztak. Összevetették az európai görög-római-keresztény, valamint a latin-amerikai törzsi-sámán kultúrköröket, rávilágítottak e kultúrák közti eltérésekre és hasonlóságokra. A felvetett kérdésekre a történelem, a filozófia, a vallástörténet, a pszichológia, a szociológia, a teológia, a kulturális antropológia ismeretei és nézőpontja alapján keresték a válaszokat. A meghívott előadók egy-egy adott tudományág és szakterület kiváló és elismert képviselői voltak (például Gyarmati János főmuzeológus, Csányi Vilmos etológus, Mérő László matematikus-pszichológus, László Ervin filozófus), akik nem csak tudományuk ismereteit és különféle álláspontját tárták a hallgatók elé, hanem saját személyes véleményüket is.
Az előadássorozat záró rendezvényén, 2012. február 26-án a planetáris etikáról előadó László Ervin professzor különleges alakja a magyar tudományos életnek. Zenei csodagyerekként indult, már kilenc évesen koncertezett, zongoraművész lett majd filozófus, jövőkutató. A Sorbonne díszdoktora, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Budapest Klub elnöke, a Római Klub tagja. Szakterülete az általános evolúció- és rendszerelmélet és a tudományfilozófia. A tudományos munkával párhuzamosan egyre több szerepet vállal olyan kezdeményezésekben, amelyek a tudatos jövőt alapozzák meg.  Több könyvében írt már korábban is a gondolkodásunk, értékítéletünk pozitív irányú változásának szükségességéről. Úgy látja, hogy mára az emberiségen elhatalmasodott az anyagias és a technokrata szemléletű gondolkodásmód. Ez azonban – sem bolygónk, sem az emberiség teherbíró képessége szempontjából – nem tartható fenn tovább. Új világképre, másfajta életvezetésre van szükség, mely tudatunk radikális átformálásával hozható létre. Fel kell számolnunk többek között a szélsőséges individualizmust, az újdonságok előnyben részesítését, a pénz birtoklásának fontosságát. Fel kell adnunk a jövővel szemben tanúsított érdektelenséget is, gondosabban kell bánnunk a most még kimeríthetetlennek vélt természeti erőforrásokkal. Felelősséget kell vállalnunk a Földért, ezért a ránk bízott bolygóért, felelősséget kell vállalnunk magunkért, és az egész emberiségért is. Planetáris etikára van szükség – hangoztatja László professzor.

Így gondolkodnak a programsorozat szervezői is, akik abban bíznak, hogy az előadásokon elhangzottak értő fülekre találtak, és egyre többen lesznek, akik belátják a változások fontosságát. Ahogy az előadások ismertetőjében is megfogalmazták: „Mindazoknak, akik az emberiség, ezen belül hazánk jövőjét illetően felelősségteljesen gondolkodnak, tudatosan és aktívan kell cselekedniük a jövő érdekében…”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek