2024. 04. 15. hétfő

Anasztázia, Tas
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • EKF: Pécs kiállítással mutatkozik be az Európai Parlamentben
EKF: Pécs kiállítással mutatkozik be az Európai Parlamentben

EKF: Pécs kiállítással mutatkozik be az Európai Parlamentben

EKF: Pécs kiállítással mutatkozik be az Európai ParlamentbenKépzőművészeti kiállítással mutatkozik be az Európai Parlament brüsszeli épületében Európa magyar kulturális fővárosa: a Kaleidoszkóp – Pécs 2010 című tárlatot szerdán nyitotta meg Jerzy Buzek, az EP elnöke. A kiállítás tizenkét meghatározó pécsi kortárs alkotó – Benedek Barna, Ernszt András, Ficzek Ferenc, Gyenis Tibor, Lantos Ferenc, Leitner Barna, Lengyel Péter, Makra Zoltán, Miklya Gábor, Pinczehelyi Sándor, Somody Péter és Varga Rita – festményeiből, printjeiből, szobraiból és (video)installációiból válogat. Jerzy Buzek megnyitó beszédében kiemelte: örömmel tölti el, hogy a képviselők megtekinthetik a tizenkét pécsi kortárs művész alkotásait.

A programsorozat azért nagy jelentőségű, mert a kelet-közép-európai művészetet és kultúrát éveken át nem lehetett bemutatni, saját országukban a cenzúra, külföldön pedig a vasfüggöny miatt – tette hozzá a lengyel politikus. Páva Zsolt, Pécs polgármestere hangsúlyozta: Pécs sokszínű, izgalmas város, úgy hiszi, emiatt érdemelte ki az Európa Kulturális Fővárosa címet. „Ezt a sokszínűséget igyekszünk bemutatni, kézzelfoghatóvá tenni a 2010-es programokon keresztül” – mutatott rá.

A kiállítás házigazdája, Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő úgy fogalmazott: „Mi, magyarok tudjuk, hogy Pécs már régóta, évszázadok óta Európa egyik kulturális fővárosa. Kétezer éves múltja, történelme, kulturális öröksége feljogosítja minderre.” Hozzátette, a város szellemisége, élő, nyüzsgő mindennapjai, kulturális forgataga az, ami valójában képes kifejezni, miért is Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben. „Pécs olyan város, amely összeköti az embereket, összeköti a kultúrákat, s ezáltal valódi, a hagyományokon alapuló új értékeket teremt.”

Deutsch Tamás arról is beszélt, hogy Európa jövője, gyarapodása, versenyképessége a foglalkoztatás javulása, a gazdaság növekedése, a klímaváltozás problémái, a zöld gazdaság megteremtése, az innováció, a kutatás-fejlesztés megerősítése, a szélessávú internet-hozzáférés további terjesztése előtt, de mindenképpen ezekkel egy sorban Európa példátlanul gazdag, kiapadhatatlan és folyamatosan gyarapodó kulturális energiáinak hasznosításán múlik.

Brüsszelben kiadott közleményében Deutsch felidézte Keith Jarret világhírű dzsesszzongorista üzenetét is arról, hogy „Mentsük meg a kultúránkat!”. A művész ezzel a mondattal 2007-ben a Művészetek Palotájában fejezte be nagy sikerű koncertjét a harmadik ráadás, egy Bartók-inspirációjú rögtönzés után.

 

 

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Tegyünk együtt a gyermekekért!
A közelmúltban tartották a Tűzcsiholó Egyesület Tegyünk együtt a gyermekekért! című konferenciáját Budapesten, a Magnet Közösségi Házban. Az egyesület…

További cikkek