2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Egyre képzetlenebbek a hajókon dolgozó magyarok

Általában ezer és kétezer euró körüli összeget keres havonta egy folyami vagy óceánjáró hajón dolgozó magyar. Hiába támasztanak szigorú követelményeket a munkáltatók, sokan képzettség nélkül és alacsony nyelvtudással vágnak neki a nagy kalandnak.

A változatlan számú a jelentkező ellenére évről évre nehezebb a hajótársaságok igényeinek megfelelő munkaerőt találni. Hiányzik a jelentkezők megfelelő nyelvtudása és szakmai tapasztalata – derül ki a Crew Agency Hungary Kft. legfrissebb kutatásból.

A munkaerő-képzéssel és közvetítéssel foglalkozó ügynökség tanulmánya rávilágít arra, hogy a többség szakirányú képesítés hiányában kezdi meg külföldi hajós munkavállalását. Ez azonban hosszú távon problémát jelenthet a megfelelő utánpótlás biztosítása szempontjából. A kutatásban háromszáz hajós munkatapasztalattal rendelkező, angol, vagy német nyelvtudással rendelkező munkavállalót kérdeztek. Ők 21 és 40 év közötti, részben már családdal rendelkező ex-hajós munkavállalók, a többiek még a megtakarítás lehetőségét tartják szem előtt, jelenleg is hajóznak. A reprezentatív felmérés másik fontos megállapítása, hogy a munkavállaló k jellemzően hosszabb időtartamra terveztek, ez visszavezethető a megtakarítási célokra, valamint a karrierépítési igényre.

Kiderült, a kevés szakmai tapasztalat miatt a többség inkább folyami hajón vállal munkát, mivel ez a feladat könnyebbnek számít, kevesebb a vendég és családiasabb légkör. A legtöbben a kisebb felelősséggel járó munkaterületeken helyezkednek el. Ez is a szaktudás és tapasztalat hiányára és a nyelvtudás szintjére vezethető vissza. A háromszáz megkérdezettből százan konyhai kisegítőként, mosodásként vagy szobalányként helyezkedtek el. A legnépszerűbb pozíciókban megkereshető nettó havi bér hajókon havi ezer-kétezer euró az ügynökség szerint. A jelentkezésnél fontos szempont az anyagiakon kívül magyarországi elhelyezkedés kapcsán felmerülő nehézség és természetesen az utazási lehetőség is.

A kutatás szerint a többség inkább angol nyelvtudással rendelkezik, jelentős a hiány a német nyelvtudású munkavállalókból, a megkérdezettek mindössze 17 százaléka beszéli az első sorban a folyami hajókon hasznos nyelvet.

A Crew Agency Hungary Kft megállapította, sokan csak munkavégzés alkalmával tapasztalják a vállalt nehézséget: a hosszú munkaidőt, a rendkívüli munkarendet, a szeretteiktől való hosszú távollétet. Többek között ezek miatt a háromszáz megkérdezettből ötvenen mondták fel a szerződésüket néhány nap vagy hét után.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek