2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Egyhetes roma színházi fesztivál kezdődik Borsodban

A TeatRom fesztivál közel hatvan színházi eseménnyel, koncertekkel és roma ízekkel várja a közönséget augusztus 15-23. között Miskolcon és környező kistelepüléseken.

 Igazi kulturális csemegére számíthat, aki az augusztus végi hosszú hétvégén Miskolcra, vagy a Szikszói kistérségbe látogat.

A TeatRom programjában kilenc nap alatt – tucatnyi helyszínen – helyi színházi és zenés produkciók, profi színházi előadások, koncertek, alternatív utcai és cirkuszi megmozdulások, workshopok láthatók. A fesztivál egyik központi helyszíne a miskolci Factory Aréna. Emellett, hat csereháti kistelepülés: Rásonysápberencs, Alsóvadász, Kázsmárk, Méra, Felsővadász, Selyeb és Szikszó városa ad otthont a vándorfesztiválnak, amely minden napján tartogat valami újabb és különleges eseményt.

A fesztivál résztvevői között szerepel, többek között, Csányi Sándor színművész, Müller Péter Sziámi AndFriends, a Romano Drom, a Vojasa és Parno Graszt formációi, a Romano Glaszo, a Tudás Hatalom Csoport, a Független Színház Magyarország, a Somnakaj musical, a Bélaműhely, a Ládafia Bábszínház, a Láthatáron Csoport, Nizsai Dániel bábművész és a Magyar Zsonglőr Egyesület artistái.

Külföldről olyan neves utcaszínházi együttesek érkeznek, mint a németországi Clowns Without Border és a szlovén Kud Ljud happening csoport.

A fesztivál célja a profi roma és nem roma előadók, a helyi, amatőr művészeti kezdeményezések egymással és az itt élő közösségekkel való találkozása. A fesztivált szervező Utcaszínházi Alkotóközösség mentorált ifjúsági csoportjai saját szerzeményű előadásaikat mutatják be, de fellép a Szikszó Közmunkás Kórus, a helyi népdalkörök, iskolai kórusok, a Máltai Szimfónia Program növendékei, a léhi M&M zenekar, a tomori Dorco Band, sok helyütt közös produkcióban a fesztivál profi résztvevőivel. Érkeznek résztvevők Nyíregyházáról, egy adósságcsapdáról szóló fórumszínházi előadással, a Káva Kulturális Műhely trénereivel és a győr-moson-sopron megyei Csornáról, a Romungró Fiúk zenekar személyében, akik fafaragó bemutatót is tartanak, amikor éppen nem muzsikálnak.

A fesztivál nyitónapján, augusztus 15-én egész napos konferenciára is kerül sor a miskolci Városházán, amelynek előadói között neves roma értelmiségiek, kulturális-kormányzati, döntéshozók, oktatási szakemberek, önkormányzati szereplők és roma önszerveződési aktivisták szerepelnek, védnöke a felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár, Langerné Victor Katalin, és vendége lesz a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, dr. Horváth Zita is. Az egész napos esemény célja, hogy öt nagy témakörben a romaság kulturális és szellemi szükségleteit, lehetőségeit összefoglaló állásfoglalásokat dolgozzon ki.

Az ingyenes művészeti fesztivál elsősorban színházi előadásokra épül, de olyan hagyományos fesztivál elemek is helyet kapnak benne, mint a spontán örömzenélés, mesterségbemutatók, közös főzés, iskolamarketing, és fórumszínházi események Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze vezetésével.

A TeatRom ingyenesen látogatható, azonban egyes előadások megtekintése, a járványügyi előírások betartása érdekében, előzetes regisztrációhoz kötött.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…