2021. 10. 22. péntek

Előd
1 EUR 363 HUF
1 GBP 431 HUF

Csontváry az irodalomban

Hamarosan befejeződik Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című festményének restaurálása, és a világhírű kép – még idén – visszakerül a Herman Ottó Múzeum Képtárába. Ennek az eseménynek a bevezetője a Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik kiemelkedő programja, amely az irodalom segítségével mutatja be a híres magyar festő alkotásait.

Csontváry útján járva, képzőművészet és irodalom találkozására invitálja a Herman Ottó Múzeum Képtára a látogatókat 2017. október 21-én 15 órától.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja elnevezésű országos rendezvénysorozat idei központi témája – az Arany János- és a Szabó Magda-emlékévben – az irodalom, melynek kapcsán ezúttal még szélesebbre nyitjuk Képtárunk ajtaját (Sz. M.). Míg a képzőművészek esetében a látvány egy konkrét tárgyban ölt testet, addig az írók megfoghatatlan, de árnyalatokban gazdag szavak segítségével fejezik ki belső látásukat. Ennek a gondolatnak a mentén felvetődik a kérdés: hogyan szól ugyanarról a témáról a költő és a festő?

Ez a gondolatébresztője annak az október 21-i beszélgetésnek, melynek vendége Jász Attila, József Attila-díjas költő. A meghívott szerző az egyik legnagyobb magyar festő, Csontváry Kosztka Tivadar alakját idézte fel a Naptemplom villanyfényben címmel 2011-ben megjelent versciklusában. A kötet verseit inspiráló nevezetes Csontváry-képek közül három a Herman Ottó Múzeum Képtárában található (az Öreg halász jelenleg restaurálás alatt áll). A Mandulavirágzás és A Keleti pályaudvar éjjel című festmények között a rendezvény résztvevői a képek és a szövegek találkozásának lehetnek tanúi.

A rendezvényen látható lesz még az állandó kiállítás részét képező Felvidéki utca című festmény, valamint két olyan Csontváry-alkotás, melyek töredékként maradtak fenn, és bár a múzeumi gyűjtemény darabjai, korábban még nem szerepeltek a kiállításban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A Vasgyári Rendőrőrs területén szolgálatot teljesítő egyik körzeti megbízott fogta el azt a huszonnyolc rendbeli betöréssel gyanúsítható férfit, akit …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum