2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • „Csodálatos dolog, hogy időt szakítunk arra, hogy együtt legyünk és olvassunk”

„Csodálatos dolog, hogy időt szakítunk arra, hogy együtt legyünk és olvassunk”

 – Néma olvasással emlékeztek Esterházy Péterre

Több magyar színházban is a nemrég elhunyt Esterházy Péter Kossuth-díjas íróra emlékeztek augusztus 27-én, szombaton délután. A Miskolci Nemzeti Színház kezdeményezésében néma olvasással tisztelegtek a mai magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja előtt. A felhívás sok helyre eljutott: a Békéscsabai Jókai Színházban, az Aradi Kamaraszínházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, valamint a kecskeméti Katona József Színházban is összegyűltek az irodalom szerető művészek és nézők.

Szombat délután a miskolci Szinva-terasz megtelt olvasó emberekkel. Mindenki Esterházy kötetekkel érkezett, hogy együtt üssék fel a köteteket. Montovay Petra Budapestről érkezett haza, mindenképpen részt akart venni az eseményen. – Az egyetemen olvastam először Esterházy Péter könyvét, a Termelési-regényt. Fantasztikus írónak tartom, nagyon tetszik a szókimondó stílusa, nem próbál szépíteni a dolgokon, a maguk nyers valóságában tárja a dolgokat az olvasó elé. Különleges pillanat számomra ez a mostani, hiszen igazi közösségi élménnyé válik, ha egy helyen, ugyanannak az írónak a köteteit olvassuk mindannyian – mesélte Montovay Petra.
Harsányi Attila színművész, az esemény ötletgazdája elmondta, rendkívül megható volt látni az összegyűlt miskolciakat, akik ebben a pár órában némán olvastak együtt, Esterházy Péterre emlékezve. – Csodálatos dolog, hogy ebben a rohanó világban időt szakítunk arra, hogy együtt legyünk és olvassunk. Azt gondolom, hogy méltóképpen emlékeztünk meg egy nagy íróról – mondta a Miskolci Nemzeti Színház színművésze.
A színház közzétesz egy felhívást is, azok számára, akik bár szeretnének részt venni az eseményen, idő hiányában, vagy a távolságok okán nem tehetik ezt meg. Egy fénykép elküldésével is csatlakozhatnak az érdeklődők: arra kérnek mindenkit, aki szeretné leróni tiszteletét a mai magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja előtt, hogy szeptember 10-ig küldjön magáról egy fotót az estehazymnsz@gmail.com címre, amelyen Esterházy Péter valamelyik művét olvassa. A fényképekből a tervek szerint egy montázst is készül majd.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…