2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Churchill-memoárok Magyarországon

Potsdamba is magával vitte legfiatalabb lányát Winston Churchill, így Mary Soames testközelből élte át a brit történelem legzaklatottabb évtizedeit. A Churchill lány története egyszerre történelmi beszámoló és egy régi vágású család krónikája.

A család életét egy sokáig elhallgatott tragédia, a negyedik gyermek váratlan, korai halála rázta meg. Majd 1922-ben megérkezett Mary, aki a sors kegyelméből egyensúlyt hozott Churchillék életébe. Tinédzserévei elején, 12 évesen kezdett naplóírásba, ami a családi hagyománynak (egy Churchill soha nem dob ki papírt) köszönhetően teljes terjedelmében megmaradt.

A most 91 esztendős Mary Soames személyes emlékei és mindeddig ismeretlen naplóbejegyzések alapján írta meg immár 6. könyvét, melyet a Holnap Kiadó ad a magyar olvasók kezébe. A Churchill lány története c. alkotást szerdán 18 órakor Dr. Egedy Gergely professzor, a brit történelem szakértője, és a fordító, Bánki Veronika mutatja be. A rendezvényen közreműködik Bíró Kriszta színművész is. A könyvbemutatóra a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a Nyugati téri Alexandra könyvesházba.

Idilli gyermekkorának beszámolója a két világháború közti kor békéjéről, a reményteljes jövővárásról tanúskodik. A családi házban vendégként megfordult többek között Charlie Chaplin és Arábiai Lawrence is. A világháború kitörése és Chamberlain bejelentése egyszerre törte össze a világ és a család illúzióit. A következő évek története, a háborús emlékiratok már úgy ragadják magukkal az olvasót, mintha maga is családtagként élné át történelmünk sorsfordító eseményeit.

A szerző egész életében tűzközelben volt. A háború alatt a légvédelemnél a német V-1 rakéták semlegesítésében vette ki a részét. A háborús mindennapokhoz olyannyira nehezen szokott hozzá, hogy tűzparancsnál az ujjait mindig a fülébe dugta, hogy védje a nagy robajtól. Mary beszámol arról is, ahogy a németek megpróbálták általa csapdába csalni édesapját. Kiváló viszonyuk köztudott volt, így Hitler diplomatái flörtölve próbáltak közel kerülni Churchillhez és a kulcsfontosságú államtitkokhoz. Mindhiába, mert Mary hűsége rendíthetetlen volt.

A győzelem örömét a család számára hamar megmérgezte a váratlan választási vereség, mely meglepő módon a ház asszonyát, Clementine-t viselte meg a leglátványosabban. Maryre hárult a feladat, hogy támaszként segítse Churchillt túllépni a külvilág elől örökké elrejtett csalódottságon.

A lendületes, idézetekben gazdag visszaemlékezés a történelem és a családregények szerelmeseinek is emlékezetes olvasmánya lesz.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek