2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Bajban lehetnek a magyar gazdák

 Bajba kerülhetnek a magyar gazdák, ha beigazolódnak a világpiaci várakozások, miszerint a búza, valamint kukorica ára tartósan a jelenlegi alacsony árszinten marad. Ezáltal, ugyanis, az átlagos egy hektárra jutó termelési költséget figyelembe véve, alig keletkezik hasznuk a termésen.

A búza betakarítása már befejeződött, a kukoricáé még folyamatban van. A megtermelt őszi búza mennyisége valamivel a sokéves átlag felett alakult, elérte az 5,1 millió tonnát – láthattuk a KSH legfrissebb jelentésében. A kukoricából, pedig, a sokéves átlagot, várhatóan 6,7 millió tonna terményt takaríthatnak be idén a gazdák – a NÉBIH becslése alapján.
Az eredmények átlagosak: volt már jobb is, rosszabb is, említésre sem méltó – mondhatnánk, de érdemes más szemszögből is megvizsgálni a kérdést!

A Magro.hu online mezőgazdasági piactéren az elmúlt 1 évben több mint 2 millió tonna gabona fordult meg, és ezek összesített adatai alapján mind az étkezési-, mind a takarmány búza ára folyamatosan csökkent a 2012-es betakarítás óta a hazai piacon. És a világpiacon sem történt ez másként.
 

Ennek ellenére sokakat meglepetésként ért, hogy az idei aratás után milyen alacsony árszint alakult ki: 45 ezer Ft tonnánként. Hol vannak már a tavalyi 65 ezer Ft-os árak?!
Kukoricafronton sem jobb a helyzet: az egész éves árfolyamesés után várhatóan 50 ezer Ft lehet az új termés ára. Tavaly jóval többre értékelték a tengerit.

És itt jelentkezik a probléma, ha a gazdák a jelenlegi árszinten értékesítik akár a búzát, akár a kukoricát, az átlagos egy hektárra jutó mintegy 200 ezer Ft termelési költséget figyelembe véve, alig keletkezik haszon. És ezen még a területalapú, hektáronként hozzávetőlegesen 233 eurós támogatás is csak mérsékelten javít.

A Magro.hu gabonapiaci szakértője, Németh István szerint pedig érdemi változás nem várható és ennek alátámasztására elég, ha a tőzsdék árait vesszük alapul: a BÉT határidős piacán mind a malmi, mind a takarmány búza decemberi ára 45 ezer Ft-on áll, a takarmány kukorica pedig mintegy 42 ezer Ft-ba kerül ugyanerre az időszakra. A chicagói (CME/CBOT), illetve a párizsi ártőzsdén (MATIF) hasonló tendenciák figyelhetők meg.

És hogy mitől függnek a terményárak Magyarországon?

A Magro.hu gabonapiaci szakértői részletesen elemezték az elmúlt 2 év hazai és nemzetközi gabonaárait, azok változását és kapcsolatuk erősségét az időjárás és a belföldi események tükrében.
„Azt tapasztaltuk, hogy a magyar búza és kukorica ára legerősebben a külföldi árakkal korrelál, a hazai időjárásnak és más eseményeknek (pl. belvíz) az árakra való hatása elenyésző. Mivel, tehát, az árakat lokális szinten befolyásolni nem tudjuk, a legjobb, ha elfogadjuk ezt és alkalmazkodunk hozzá”- mondta Németh István, a Magro.hu mezőgazdasági piactér ügyvezetője, és gabonapiaci szakértője.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…