2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Bujtor Istvánról nevezték el a felújított Tihanyi Szabadtéri Színpadot
Bujtor Istvánról nevezték el a felújított Tihanyi Szabadtéri Színpadot

Bujtor Istvánról nevezték el a felújított Tihanyi Szabadtéri Színpadot

Bujtor Istvánról nevezték el a felújított Tihanyi Szabadtéri SzínpadotBujtor István emléke előtti tisztelgésként a tavaly elhunyt színész-rendező nevét vette fel a felújított Tihanyi Szabadtéri Színpad. A csütörtöki ünnepségen a színház bejáratánál felavatták a Balázs Béla-díjas művészről készült domborművet is. A névadó ünnepségen Tihany polgármestere, Tósoki Imre elmondta, hogy a felújítás során kicserélték a színpad padozatát, új hang- és fénytechnikai berendezéseket vásároltak, a színpad fölé mobil tetőt helyeztek, és az épületet akadálymentesítették. A 84 millió forint összköltségű beruházás 50 százalékát európai uniós pályázati forrásból valósította meg az önkormányzat – tette hozzá a polgármester.

Tósoki Imre felidézte, hogy a fejlesztést még 2007-ben Bujtor Istvánnal közösen kezdték el tervezni, aki 2004 óta volt a színpad igazgatója, és akinek a hely kulturális elismertsége is köszönhető.

Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója, aki Bujtor Istvánt követte e tisztségben, beszédében II. János Pál pápa művészekhez írt leveléből idézett: „A művészek a szépség alkotómesterei. A művész alkotás közben saját személyiségét leplezi le művével.”

Az igazgató a pápa levelét olvasva hangsúlyozta, hogy a tehetséget az egész emberiség és társadalom javára kell kamatoztatniuk a művészeknek, mert a művészek minden nép műveltségét gyarapítva járulnak hozzá a közjóhoz – egyéni nyereségvágytól függetlenül. „Bujtor István emléke ezért örök, mert művészete és munkája nagyon mély gyökerekből táplálkozott” – mutatott rá Oberfrank Pál.

Suchmann Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács leköszönő elnöke megnyitó beszédében kiemelte, hogy Tihanyban még csak most kezdődnek a fejlesztések, amelyek keretében majd megújul a város központja.

Bujtor István magánemberként is Tihany és a Balaton lelkes híve volt. Vitorlásával, a Rabonbánnal járta a Balatont; hatszoros országos bajnok volt. Ötvös Csöpiként számos filmjének helyszíne is a Balaton és környéke volt.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek