2024. 10. 23. szerda

Gyöngyi
1 EUR 402 HUF
1 GBP 483 HUF
Kezdőlap » Kultúra » Kultúra » Brzeziński stratégiai víziója – Amerika és a globális hatalom válsága

Brzeziński stratégiai víziója – Amerika és a globális hatalom válsága

A nemzetközi tér 2025-re önpusztító keleti konfliktusoktól terhelt csatározássá változna, ha Amerika és Európa világpolitikai ereje megroppanna. Erre a konfliktusra keresi a megoldást legújabb művében Brzeziński, Carter amerikai elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója.

Stratégiai vízió c. könyvében globális elemzést ad azokról a konfliktusokról és várható kimeneteleikről, amelyek a XXI. századi biztonság- és gazdaságpolitikát alakítják majd. A világhatalom nyugatról kelet felé, az atlanti partvidékről a Csendes-óceán térségébe tolódik. Ez a globális léptékű átalakulás a Nyugat történelmi lemaradásával és sorozatos keleti háborúkkal fenyeget, melyek a világgazdaságot is megrengethetik. A „szilárd globális rend végső soron azon múlik, hogy Amerika képes-e megújítani magát és bölcsen cselekedni, mint egy új életre kelt Nyugat támogatója és garantálója, és mint egy felemelkedő új Kelet egyensúlyteremtője és megbékítője” – fogalmazza meg a jövő programját a lengyel származású geopolitikai szakértő.

Brzeziński 1977-től négy éven át volt Jimmy Carter amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Carter így méltatta a művet: „Brzeziński legújabb könyve ismét tanújelét adja annak, hogy a szerző milyen magabiztosan lát át és magyaráz bonyolult történelmi kérdéseket, és javasol hosszú távú megoldásokat azokra.”

Peking még sokáig képtelen lesz átvenni a hegemón szerepét, azaz maga is ellenérdekelt az USA hanyatlását illetően. A bukás következtében a világ szabályozhatatlanul kaotikussá válna, ami felborítaná Kína jelenlegi jóléti növekedését és rontaná hosszú távú kilátásait. Bár jelenleg nincs olyan erő a világon, amely képes lenne Amerika helyébe lépni, de ez nem jelenti azt, hogy az USA biztosan megőrzi világhatalmi szerepét. Ez csak úgy sikerülhet, ha megoldja az ország legfőbb problémáit, mint az államadósság, a pénzügyi rendszer hibái, a jövedelmi egyenlőtlenségek növekedése, az elhasználódó nemzeti infrastruktúra, a globális ügyekkel kapcsolatban tájékozatlan társadalom és a túlságosan merev politikai rendszer.

„Ahhoz, hogy a világrend továbbra is stabil legyen, Amerikának meg kell értenie, hogy a XXI. századra a világ stratégiai térképe megváltozott és ehhez kell igazítania bel- és külpolitikáját” – foglalja össze a könyv fő üzenetét Sárvári Balázs, a Corvinus Egyetem doktorandusza, aki a könyv jegyzeteit készítette. „Egy olyan stratégiai vízió megalkotása és megvalósítása van napirenden, amely egyszerre teremt erőt nyugaton és stabilitást keleten.” Azaz Amerikának kettős szerepet kell betöltenie a globális jelentőségű játszmákban: „Nyugaton egy szélesebb és teljesebb egység előmozdítójaként és biztosítékaként kell, Keleten pedig a regionális vezető hatalmak közti egyensúlyként és békéltetőjeként szabad csak szerepet vállalnia”.
 
Zbigniew Brzeziński Stratégiai vízió: Amerika és a globális hatalom válsága című könyve az Antall József Tudásközpont kiadásában jelenik meg.
 
A könyvbemutató időpontja: szeptember 16., hétfő 16 óra
helyszíne: a Magyar Külügyi Intézet konferenciaterme, Bérc utca 13-15.

A könyvbemutatón rendezett kerekasztal-beszélgetésen részt vesz a könyv fordítója, Őexc. Dr. Magyarics Tamás, rendkívüli és meghatalmazott dublini nagykövet, továbbá Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, Dr. Mándi Tibor, az ELTE ÁJK adjunktusa, valamint Balogh István, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Mindenhol szükség van tanárokra!
Kétség nem fér ahhoz, hogy az oktatás és vele együtt a tanárok helyzete és megítélése volt már jobb is az elmúlt évtizedekben, viszont ez nem jelenti …

További cikkek

Ilyen egy jó szakmunkás
A szakmunkás egy adott szakma képviselője, aki képesítéssel és képzettséggel rendelkezik az adott területen. Gyakran fizikai munkát végez, amely során…

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp