2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Az óraművesség remekei a Nagytétényi Kastélyban

Péntektől látogatható a Nagytétényi Kastélyban a legendás Radvánszky-óragyűjtemény, Precízió és luxus címmel. Radvánszky Ferenc Svájcból hazatelepült órarestaurátor magángyűjteményében olyan órakülönlegességek is szerepelnek, amelyekkel egyetlen magyarországi közgyűjtemény sem rendelkezik.

A mintegy 300 évet felölelő kollekció minden egyes darabja működőképes. A Franciaországban készült intarziás, ovális formájú faliórák és Boulle-típusú asztali órák mellett az angol óragyártás speciális óratípusai közül egy 1840-es évszámú londoni pályaudvari óra, egy 1780-ban készült, nyolc napig folyamatosan járó mahagóni borítású Boven óra, és egy Greenwich-i kronométer is szerepel a kiállításon.
 
Új kiállításunkat 2013. szeptember 19-én, csütörtökön 15.30-tól maga a műgyűjtő mutatja be a sajtó képviselőinek, mely eseményre ezúttal tisztelettel meghívjuk. Részvételi szándékát és esetleges interjúigényét kérjük a sajto@imm.hu címen előzetesen jelezni. A kiállítás műtárgyairól nagy felbontású fotókat tölthet le a következő oldalon: http://sdrv.ms/14SIdjL.

Precízió és Luxus – Az óraművesség remekei a Radvánszky gyűjteményből

Radvánszky Ferenc, Svájcból hazatelepült órarestaurátor-óramérnök magángyűjteményéből reprezentatív kamarakiállítás tekinthető meg a Nagytétényi Kastélymúzeumban. A főúri szalonok és a polgári otthonok fontos darabjai voltak az órák, amelyek a mai néző számára nemcsak technikatörténeti értékük, hanem kultúrtörténeti jelentőségük miatt is érdekesek. Sok más tárgy mellett ezek is sokat elárulnak egykori tulajdonosaik életstílusáról, legyen szó enteriőrben elhelyezett díszóráról vagy a viselethez tartozó zsebóráról. A 17-19. századi anyagot felsorakoztató Radvánszky-kollekció azért is figyelemre méltó, mert az órákat eredeti állapotukban állították helyre, tehát minden egyes szerkezet működőképes. Olyan különleges darabok is szerepelnek a kiállításon, amelyekhez hasonló egyetlen magyarországi közgyűjteményben sem található.

Ezek a művészettörténeti korszakokat felidéző tárgyak nemcsak esztétikailag jelentősek, hanem az ipartörténet korhű dokumentumai is. Radvánszky Ferenc több évtizedes munkásságának eredményeként, olyan luxus darabokból álló gyűjteményt mutathatunk be, amelyek mind külső megjelenésükben, mind működőképes szerkezetük révén, igényes enteriőrben is felkeltik az érdeklődést, s egyben muzeális értéket is képviselnek. Ráadásul: valamennyi óráját a tulajdonos maga állította helyre!


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…