2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Az idősödő korosztály is beléphet digitális világba a SENIOR SULI PROGRAM támogatásával

Az idősödő korosztály is beléphet digitális világba a SENIOR SULI PROGRAM támogatásával

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Miskolci Szakképzési Centruma kivételes videós, oktatási programmal járul hozzá a senior korosztály digitális tudásának fejlesztéséhez.

A digitális átalakulás mindannyiunk életének megkerülhetetlen része. A világ felgyorsult változása sokak számára okozhat nehézséget és az új technológiák elsajátítása nem mindenki számára természetes folyamat. Sokan vannak még ma is olyanok, leginkább a senior korosztályban, akik a mai napig is még csak ismerkednek az új eszközökkel, technológiákkal.

A Magyarországon kialakult veszélyhelyzet minden korosztály életére nagy hatással van. Az eddigi rohanó életünk most lassulni látszik, a veszélyhelyzet megfékezésére hozott intézkedések átalakítják mindennapokat és a négy fal közé szorítanak minket. Kiváltképp nagy veszélyben vannak a szépkorúak, számukra nem csak a megbetegedés lehetősége, de a korlátozások okozta magány és elszigeteltség is fenyegető. Ezért kifejezetten ennek a korosztálynak, a Digitális Összefogás Programba való felajánlásként tervezte meg a Miskolci Szakképzési Centrum a Senior Suli programot.

A 15 részes sorozat bemutatja az informatika kínálta lehetőségeket, megmutatja számukra ezen eszközök és lehetőségek használatát. A senior korosztály a programmal megtanulhatja az internetes tartalomkeresés fortélyait, készíthet e-mail fiókot és levelezhet online akár hivatalos ügyekben, vásárolhat és értékes kikapcsolódási, szórakozási lehetőségekre is rátalálhat a világháló segítségével. Az elszigetelődés megakadályozása érdekében a program segítséget nyújt a közösségi felületek megismerésében, használatában és az előadássorozat végére sokan elsajátíthatják a szórakoztató videó-telefonálás technikáját.

Az idősebb korosztály informatika tanulásának segítését a Miskolci Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Informatikai Szakgimnáziuma már évekkel ezelőtt elindította: a diákok a közösségi szolgálat keretében a számítógéptermekben ültek a senior tanulók mellé, hogy segítsék megismerni ezt a számukra idegen világot. Ma nincs lehetőség fizikálisan segíteni az otthon levő időseket, de azok, akik rendelkeznek számítógéppel, laptoppal, tablettel vagy okostelefonnal és a legminimálisabb informatikai tudással, azok bekapcsolódhatnak a programunkba.

Az előadássorozat első részei már megtekinthetők a kifejezetten erre a célra létrehozott weboldalon a www.seniorsuli.hu oldalon, vagy a Senior Suli önálló Youtube csatornáján, amelyre folyamatosan kerülnek fel az új részek. Az elkövetkező hetektől pedig a Miskolci Televízióban is figyelemmel követhetik oktató programot az érdeklődők.

 

A projekt keretében létrehozott oktató anyagokra alapozva a jövőben folytatni tudjuk a korábban már megkezdett mentori programunkat immár elektronikus felületen. Úgy gondoljuk, hogy országos szinten több tízezren vannak az idősödő generáció tagjai között, aki igénylik ezt a segítséget, és biztosak vagyunk benne sok diák van, aki a közösségi szolgálat keretében örömmel vállal mentori feladatot hogy a senior korosztály tovább folytathassa a digitális tanulását.

A helyi kezdeményezés országos mentori hálózattá válhat, a programba bekapcsolódók egy nagy közösséget hozhatnak létre a digitális térben.

Ez a program a veszélyhelyzet alatt kiemelten fontos, de annak elmúlását követően is hozzájárulhat az időskor aktív megéléséhez, a kapcsolatrendszer fenntartásához és a szellemi frissesség megőrzéséhez.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek