2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Átadták Tarcalon a Panoráma sétányt

A „Kiemelt turisztikai attrakciók- és szolgáltatások fejlesztése” című projekt keretén belül Tarcalon átadták az Áldó Krisztus szoborhoz vezető zarándok- és panoráma-sétányt.

A „Kiemelt turisztikai attrakciók- és szolgáltatások fejlesztése” projekt célja a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék komplex fejlesztése. A projekt a térség hagyományain alapuló, a világörökségi helyszín kulturális infrastruktúráját hasznosító fejlesztéseket, kulturális, vallási, művészeti rendezvények létrejöttét is lehetővé teszi.
Tarcal település Önkormányzata az egyedülálló fejlesztési projekt keretén belül a vallási turizmust szeretné erősíteni, ezért 2015 áprilisában egy 8,5m magas, gránitból kifaragott Áldó Krisztus szobrot állított fel az ún. „palackos dombon”. A szoborhoz vezető sétányt 2015. október 22-én átadták, a történelmi egyházak képviselőinek ökonomikus áldásával.
A szobrot tavasszal adták át, ezzel párhuzamosan a hozzá kapcsolódó infrastrukturális fejlesztést is elvégezték. A dombot helyrehozták, a dombtető rendezetlen felszínét kiegyenlítették–így már a szobor is könnyen megközelíthető lett. A szoborhoz felvezető földutak szilárdburkolatot kaptak, az utakat környezetbarát fényforrás világítja meg, a biztonságra pedig a térfigyelő kamerarendszer vigyáz. A szoborhoz vezető lépcsősor és a sétautak mentén különböző gyümölcsfákkal és cserjékkel mikro teraszokat alakítottak ki, amelyek az „Édenkert” érzését keltik. A megfáradt túrázókra is gondoltak,a sétautak mentén pihenésre alkalmas ülőpadokat, illetve asztalokat is elhelyeztek. A dombot megmászókat nem csupán a fenséges szobor látványa fogadja majd, hiszen a szobor mögötti szinten kilátó dombot alakítottak ki, ahonnan csodás panoráma tárul a kirándulók elé.
A tarcali projekt célja a vallási turizmus fellendítése. A fenti fejlesztések elvégzésével az Áldó Krisztus szobor a közelben lévő műemlék katolikus templom – az idén átadott Mária-ház és a még átadásra váró, felújított Terézia Kápolna mellett – a Mária-zarándokút fontos és kihagyhatatlan állomásaként töltheti be szakrális szerepét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek