2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

„A két kicsi bocs meg a róka” nyomába eredtek…

A Pannónia Filmstúdió egykori munkatársára emlékeztek Nyékládházán, a híres rajzfilmrendező és rajzoló, Dargay Attila nevét 2011 óta viselő központi óvodában tartott emléknapon.

„A két kicsi bocs meg a róka” volt az idei év választott meséje, amelyet a Dargay Attila-emléknap előtt a Dargay Attila özvegyével egyeztetve választottak ki az óvodapedagógusok a nyékládházi Dargay Attila Gyermekvarázs Óvodában. Ehhez kapcsolódva írtak ki rajzpályázatot a környező települések óvodásai számára, s rendeztek kiállítást a beérkezett pályaművekből.

Pom-Pom meséi, A nagy ho-ho-horgász, Vuk, Lúdas Matyi és hosszasan sorolhatnánk a Pannónia Filmstúdió egykori munkatársának munkáit, amelyekkel gyermekeket és felnőtteket egyaránt megörvendeztetett a Mezőnyéken, a mai Nyékládházán 1927-ben született rajzfilmrendező.

Dargay Attila 1945-től a Képzőművészeti Főiskolán tanult, a rajzfilmgyártásba 1951-től kapcsolódott be. 1954-ig gyakornokként, 1954-től rajzfilmtervezőként, 1957-től rajzfilmrendezőként tevékenykedett a Pannónia Filmstúdióban immár feleségével, az operatőr Henrik Irénnel.

Szinte egész alkotói pályáján a gyermekekhez szólt. 1963-ban készült a Dióbél királyfi, 1970-ben a Rendhagyó történetek. Az 1967-es Variációk egy sárkányra című alkotását a felnőttek élvezhették, említésre méltók a Hajrá mozdony (1972), a Három nyúl (1973), a Visszajelzés (1977) című filmjei.

Dargay Attila rajzfilm sorozatai 1960-61-ben az Arthur, az angyallal kezdődtek. A Nepp Józseffel és Jankovics Marcellel készített számtalan Gusztáv-epizód (1965-1968) rendezőjeként a maga munkáját a főhős körül lábatlankodó valamilyen kis állattal tette felismerhetővé. Francia megrendelésre készített egy aktualizált La Fontaine meséi (1969-1970) sorozatot. További sorozatai a Vili és Bütyök (1969-1970), a Pom-Pom meséi(1978-1982) és A nagy ho-ho-horgász (1982). Hallatlan népszerűségét több gyermekgeneráció előtt olyan egész estés rajzfilmjeivel érte el, mint a Lúdas Matyi (1976), amelynek Matyival egyenrangú, fontos főszereplője a csalafinta, gazdáját segítő liba, és még inkább az előbb részekként készült, majd egész estés filmmé összeállított Vuk (1981). A rajzfilm páratlan sikere a bevezető dal és az élelmes kis rókát megörökítő játékfigurák népszerűségében is megmutatkozott. További egész estés filmjei a Szaffi (1984) és Az erdő kapitánya (1987), keze nyomát őrzik a Dörmögő Dömötör gyermekújság, illetve mesekönyvek illusztrációi is.

Dargay Attilát munkássága elismeréséül:

Ø  1968-ban Balázs Béla-díjjal tüntették ki

Ø  1978-ban érdemes művész

Ø  1983-ban kiváló művész lett

Ø   1981-ben Ifjúsági Díjat

Ø  1987-ben kapta meg a Gyermekekért Díjat

Ø  1998-ban MSZOSZ-díjjal jutalmazták.

Filmjeivel is számos díjat elhozott a különböző fesztiválokról:

Ø  a Cannes-i I. díj (1957),

Ø  a magyar díjak közül a Rövidfilmfesztivál I. díja (1961),

Ø  a Játékfilmszemle rendezői (1982)

Ø  a Játékfilmszemle közönségdíja (1986).

Ø  2006-ban a Magyar Filmszemle Életmű-díjával tüntették ki.

Történeteivel minden korosztályt meg tudott szólítani, megnevettetni. Szeretnivaló figurái, történetei a mai napig “élnek”. 80. születésnapja előtt adott interjújában Dargay Attila elárulta: bár mindig azt az alkotást szerette legjobban, amelyen éppen dolgozott, szívéhez legközelebb a Vuk állt.

2011-ben a kívül-belül felújított új, modern óvodát özvegye hozzájárulásával róla nevezték el, s ettől kezdve büszkén viseli az intézmény a Dargay Attila Gyermekvarázs Óvoda nevet.

Az intézményben tartott Dargay-napon a gyermekek és az óvodapedagógusok személyesen is találkozhattak névadó özvegyével a Dargay Attila Gyermekvarázs Óvodában. Az óvoda nevelőtestülete bábelőadással illusztrálta a mesét a vendégeknek. Ezután műhelymunka keretében őszi bábokat készítettek a gyermekek, majd táncházat szerveztek vendégeknek.

Ezalatt a zsűri Henrik Irén vezetésével elbírálta a különböző technikákkal készített műveket. Nagy megtiszteltetés, hogy a gyermekek személyesen vehették át az ajándékokat az óvoda névadójának özvegyétől. Minden gyermek ajándékkal térhetett haza a színvonalas, jó hangulatú rendezvényről az immár 5. alkalommal megtartott emléknapról.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…