2022. 05. 19. csütörtök

Ivó, Milán
1 EUR 383 HUF
1 GBP 452 HUF

Ásatások a szentléleki kolostornál

A lassan már hagyománnyá váló ásatási nyílt napunkon (ugyanis 2014 óta tartunk fent Szentléleken ásatási nyílt napot – ez volt a harmadik a sorban) bemutattuk a nagyközönségnek az idei feltárás eredményeit. A 2012-től folyó ásatás nem titkolt célja a pálos kolostor épületének teljes feltárása. Ez azért is jelentős feladat, mert a korábbi kutatások zömmel a templom épületére koncentráltak; arról, hogy hogyan éltek itt a szerzetesek, viszonylag kevés információval rendelkezünk. A terület közel felén most még csak sejteni lehet, hogy merre állhattak a 16. század közepéig az egyes épületrészek. Az eddig elvégzett kutatásoknak köszönhetően azonban az épület nyugati és északi oldalán máris négy különböző építési időszakot tudunk meghatározni, mely a 14. század elejétől a 16. század közepéig tartó időszakba enged betekintést.

Egy okleveles forrásnak hála arról is tudunk, hogy a 13. század közepén már éltek a mai kolostorrom környezetében remeték. Az ő itteni megtelepedésüket is igazolta az idei kutatás. A rendkívül gazdag leletanyagunkban az Árpád-kor tárgyi emlékei mellett 15-16. századi kályhát és ezüstpénzeket is találtunk, melyet az érdeklődők a helyszínen a régészek vezetése mellett személyesen is megcsodálhattak.

A hozzánk kilátogatókat közös ötletelésre is csábítottuk. Az idén előkerült falakkal együtt már érezhetően kezd egy épület körvonalazódni, melyet kár volna a kutatást követően visszatakarni. Szeretnénk az előkerült falakat megóvni és a nagyközönség számára bemutatni, ehhez vártuk és várjuk az ötleteket, megoldási javaslatokat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hétfőn szó szerint azt mondtam a parlamentben, hogy “amíg az Orbán-rendszerben élünk, addig a magyar nép soha, semmilyen kérdésben sem dönthet majd né…
Futás utánuk…
Negyedik helyezést értek el a borsodi rendőrök az országos Tisza-tó körüli futóbajnokságon. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság hat …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum