2024. 10. 24. csütörtök

Salamon
1 EUR 402 HUF
1 GBP 483 HUF
Kezdőlap » Kultúra » Kultúra » ART MARKET BUDAPEST 2012 NEMZETKÖZI KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZETI VÁSÁR

ART MARKET BUDAPEST 2012 NEMZETKÖZI KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZETI VÁSÁR

2012. NOVEMBER 8–11. BUDAPEST, MILLENÁRIS

2011-ben:
első alkalommal jött létre nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárként az Art Market Budapest;
összesen 65 kiállítási stand;
közel 300 művész;
7 ország kiállítói; a kiállító galériák negyedrésze külföldi;
helyszín: Millenáris B Csarnok.

2012-ben:
a vásár második évében számos tekintetben látványosan tovább fejlődött;
összesen közel 100 kiállítási stand;
mintegy 1.300 folyóméternyi felületen több, mint 400 művész;
12 ország (Magyarország mellett Anglia, Ausztria, Izrael, Kanada, Kazahsztán, Németország, Olaszország, Románia, Szlovénia, Törökország, USA) kiállítói; a külföldi kiállító galériák száma meghaladja a hazaiakét (28-22), a külföldi galériák és művészeti projektek által elfoglalt kiállítási terület lényegében azonos a magyarországi kiállítókéval;
helyszín: Millenáris B-C-D Csarnok, a felhasznált alapterület mintegy 70%-kal növekedett 2011 óta.

A hazai kiállítók részéről olyan fontos tavalyi hiányzók mutatkoznak be idén először, mint a Kisterem (többek között a londoni Frieze kiállítója), a Várfok (az egyik legrégebben alakult hazai kortárs galéria) és a Vintage (a tavalyi Art Basel résztvevője).
Legtávolabbi kiállítóink New York-ból (Ana Cristea Gallery, Ruth Phaneuf Fine Arts, Radiator) és Almatyból, Kazahsztánból (Ular) érkeznek.
Számottevő részvétel várható Romániából (8 kiállító!), Törökországból (6) és Németországból (4).

VÉDNÖKÖK: Az Art Market Budapest védnöke Nancy G. Brinker, az USA kormányának korábbi protokollfőnöke, korábbi budapesti nagykövet, a Susan G. Komen alapítvány vezetője, az Egészségügyi Világszervezet jószolgálati nagykövete, műgyűjtő és Martonyi János külügyminiszter.
SZAKMAI TESTÜLET: A vásár Szakmai Testületének tagja Deák Erika galériatulajdonos, a Kortárs Galériák Egyesületének alelnöke, Einspach Gábor, igazságügyi festményszakértő, a Magyar Műkereskedők és Galériák Országos Szövetségének elnöke, az Artmagazin alapító-kiadója, Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója, Gaudens Pedit galériatulajdonos, a kortárs közép-európai képzőművészet ismert szakértője és gyűjtője valamint Nicola Trezzi, a Flash Art Magazin szerkesztője és a Prágai Biennálé vezető kurátora.
Kiemelt téma / KOLOZSVÁR: Kiemelt szerepet kap Kelet-Európa jelenlegi leglátványosabb művészeti sikertörténete, a jelentős nemzetközi figyelemmel kísért kolozsvári művészeti élet (tucatnyi kiállítási stand, „Kolozsváron át” önálló kurátori kiállítás, szakmai beszélgetések művészeti szakemberek és Kolozsvár polgármestere, Emil Boc részvételével).
Kiemelt téma / ZSIDÓ IDENTITÁS ÉS KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZET: A Wallenberg Emlékévhez kapcsolódva a jelentős hazai és nemzetközi szakemberek bevonásával szervezett kerekasztal-beszélgetés mellett a vásár helyszínén bemutatásra kerül a „Waldsee” című kortárs kiállítás többek között olyan művészek részvételével, mint William Kentridge vagy a világhírű magyar származású fotóművész, Sylvia Plachy és fia, a világhírű színész, Adrian Brody is.
Budapesten alkotó külföldi művészek / ART-IN-FUSION: tucatnyi külföldön (Ausztrália, Belorusszia, Brazília, Irán, Izrael, Japán, Moldávia, Örményország, Szerbia, Ukrajna, USA) érkezett művész mutatja be Budapesten készített alkotásait. A kiállítási anyagot kulturális programok egészítik ki, amelyek keretében divattervezők és zenészek mutatkoznak be.
Kiegészítő programok / KÉPZŐMŰVÉSZET, ZENE, DIVAT, stb.:
–    a művészeti kiállítást kiegészítő INSIDE ART elnevezésű szakmai beszélgetések világszínvonalú előadókat vonnak be a kiválasztott témák feldolgozásába;
–    a Millenáris épületei között STEEL PROMENADE néven szoborpark jön létre már egy héttel a vásár megnyitása előtt;
–    AFTER.BAR néven olyan találkozóhely nyílik minden este a vásár napi zárása után, ahol a Millenáris Fogadó épületében ingyenes koncertek várják a látogatókat;
–    november 8-án MEGHOSSZABBÍTOTT NYITVA TARTÁS keretében a kiállítók saját standjaikon készülnek társművészeti meglepetésekkel;
–    november 9-én a Millenáris Teátrum épületében MAURA divatbemutató és annak nyitóeseményeként ART-IN-FUSION divat-show egészíti ki a helyszíni programokat.
Művészet KORHATÁR NÉLKÜL: A jövő művészetszerető és műkedvelő közönségének nevelése az Art Market Budapest egyik kiemelt törekvése. A B.Braun támogatásának köszönhetően ingyenes múzeumpedagógiai program készül a Szépművészeti Múzeum szakembereinek koordinálásában. A legfiatalabbak számára a művészeti gyermekfoglalkoztató szintén díjmentes.
VIP program, külföldi és hazai GYŰJTŐK: A hazai gyűjtők mobilizálását a Műgyűjtők Klubja támogatása segíti; a külföldi gyűjtők elérésére az év során több helyen országspecifikus programokat indítottak a szervezők; a NetJets támogatása eredményeként tucatnyi privátrepülő érkezik Budapestre kifejezetten a vásárra.
TÖMEGkommunikáció: A vásár a kortárs képzőművészet bemutatásának leglátványosabb formája, ezért a vásáron a tavalyihoz hasonlóan igen jelentős látogatottságra számítanak a szervezők. Az eseményt az MEC, Magyarország egyik vezető médiaügynöksége közreműködésével jelentős országos kommunikációs kampány vezeti be. A tájékoztatás kiszélesítése érdekében a Magyar Telekom speciális telefonos applikációt fejlesztett ki az Art Market Budapest számára.

Fotók:Orosz Erika

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Mindenhol szükség van tanárokra!
Kétség nem fér ahhoz, hogy az oktatás és vele együtt a tanárok helyzete és megítélése volt már jobb is az elmúlt évtizedekben, viszont ez nem jelenti …

További cikkek

NAV: „Fekete bolt”
Közel kétszáz kiló fogyasztási dohányt, több mint száz karton cigarettát, hamis ruhákat és mosószert találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevet…

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp