2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 394 HUF
1 GBP 467 HUF

Amiről nem lehet beszélni, arról énekelni kell

A Magyar Nemzeti Levéltár Úri utcai épületében, az egykori Majláth-palotában látogatható mától a Cseh Tamás Archívum, amelynek feladata a művész személyes gyűjteményének és szellemi hagyatékának megőrzése, feldolgozása és közzététele. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának 85 millió forintos támogatásával létrejött gyűjteményt Halász János kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg Cseh Tamás születésének 71. évfordulóján, 2014. január 22-én. Közlemény.

Halász János megnyitó beszédében kiemelte: Cseh Tamás és Bereményi Géza tudta, hogy  amiről nem lehet beszélni, arról énekelni kell. Így került szóba az 1945-ös Széna tér, az 1974-es „átkozott év” , vagy 1980-ban az a kérdés, hogy „száz év múlva ki tud majd itt magyarul.”

 

Az archívum létrehozását a Cseh Tamás Archívum Alapítvány kezdeményezte azzal a céllal,  hogy gondozza a zenész művészi hagyatékát, folytassa az Országos Széchényi Könyvtár gyűjtését, gyarapítsa és rendszerezze a hozzá kapcsolódó hang- és képanyagot.

 

A Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész 2009. augusztus 7-én hunyt el Budapesten. 1970 óta írt dalokat szövegíró alkotótársával, Bereményi Gézával. Munkásságát 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2001-ben pedig a Kossuth-díjat.  2013. szeptembertől emlékét bronzszobor őrzi a Gellért téren.

 

(Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …