2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A történelmi Felvidék

Fucskár Ágnes és Fucskár József Attila nevéhez már számos, hazánkról és – Székelyföldtől Horvátországon át egészen Olaszországig – a környező országok egyes tájairól készített fényképes album fűződik. Az Alexandra Kiadó immár rutinos szerzőpárosa ezúttal hazánktól kissé északra, a felvidékre látogatott. Ráadásul mindezt szerencsénkre fényképezőképpel és jegyzetfüzettel felszerelkezve tették, így mi is lehetőséget kaptunk, hogy akár utazás nélkül, otthon, pihenés közben gyönyörködjünk a látnivalókban.

Melyekben a történelmi és természeti kincsekben egyaránt gazdag Felvidék meglehetősen bővelkedik, olyannyira, hogy az album, bár rendkívül igényes és komplex módon, de mégis csak egy válogatást tud bemutatni. (Ez egyébként még inkább érvényesül az Itália címet viselő testvérkönyv kapcsán, ám ez csak természetes egy olyan változatos földrajzú és történetű ország esetében).

A Felvidékkel – a történelmi Magyarország egyik legfontosabb építőkövével, a mai Szlovákia legnagyobb részével – hasonló a helyzet, ráadásul itt arról sem feledkezhetünk meg, hogy legalábbis múltbeli vonatkozásban a terület kultúrája elválaszthatatlan hazánkétól. És még ma is olyan szoros a kötelék – főleg az egyes emberek szintjén –, hogy az albumban szinte megelevenedő épületek vagy épp hegycsúcsok sokaknak valódiként is az emlékeikben, vagy (romantikus szófordulattal élve) a szívükben élnek.

Az Alexandra Kiadó sorozatának (bár nem klasszikus értelemben, de azt hiszem, a sorrendiség ellenére is bátran nevezhetjük annak) legújabb tagja tehát ismét egy, a magyar nemzetiségű közösség számára fontos területre kalandozik. Teszi mindezt bármiféle aktuálpolitikai tartalom nélkül, igényesen, történelem- kultúra- és szépségcentrikusan: úgy, ahogy a Felvidékkel kizárólag lehet és kellene foglalkoznunk.

Mindemellett pedig kíváncsian várjuk a szerzőpáros következő művét.

DicsukD

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek