2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
A tizedik Operafesztiválon, Európa a +

A tizedik Operafesztiválon, Európa a +

A tizedik  Operafesztiválon, Európa a +Tíz év alatt harmincezerről száznyolcvan ezerre növekedett a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál látogatottsága. A rendezvénysorozatot ebben a jubileumi évben Európa 27 országának képviselőivel – zeneszerzőinek felidézésével, társulataival vagy előadóival ünnepeljük majd június 9. és 20. között. Többek között erről tájékoztatták a sajtót a Magyar Állami Operaházban neves művészek és közéleti személyiségek részvételével.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a tájékoztatón azt mondta, hogy bármilyen nehéz gazdasági helyzetben is van a tárca, elismerve a fesztivál magas szakmai rangját, idén is 100 millió forintos támogatást garantál. Annál is inkább, – mint fogalmazott – mert a fesztivál szervezői egyfajta missziót teljesítenek, hiszen olyan előadásokat és előadókat hoznak Miskolcra, amelyeket a komolyzene rajongók nem ismernek.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere, azt mesélte el, hogy tíz évvel ezelőtt amikor Müller Péter Sziámi, a fesztivál kitalálója megkereste Őt, mint az akkori ellenzék vezérét, hogy az „acélvárosban” operafesztivált kell csinálni, akkor bizony rendkívül kétkedve fogadta ezt. „ Neked lett igazad Sziámi….- mondta,-  ma már a szakma mellett a közönség is szereti a fesztivált, s a város lakói is várják a júniust, mert megint valami jó történik a városban.

Müller Péter Sziámi szerint már nagykorú a fesztivál, de még öt év és bizony világhírű lesz a rendezvény, amelyet Bátor Tamás, igazgató és csapata rendkívül jól kézben tart. „ Bartók is örül, amikor ezt látja” –mondta.

Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója miután szuperlatívuszokban beszélt a fesztiválról és dicsérte Bátor Tamást, azt is elmondta, hogy a miskolci fesztivál inspirálóan hat az együttes munkájára, mert – s rá is, hiszen a Mózes és Áron harmadik felvonása sohasem született volna meg, ha nincs a fesztivál – kedvet kaptak ahhoz, hogy Richard Strauss más, ritkán vagy Magyarországon sosem játszott operáit is sorra vegyék majd. Az idén a Daphné-t.” Azt tudnunk kell, hogy a magyar kultúra a legexportképesebb cikkünk ma, s ugyan szegénység van mindenhol a világban, de erre igenis van kereslet.

A tizedik  Operafesztiválon, Európa a +Végül Bátor Tamás, igazgató adatokkal kezdte mondandóját: Az eseménysorozaton a közönség összesen 65 produkciót láthat és hallhat majd – köztük 26 operaelőadást, 5 balettet és 23 koncertet, 20 helyszínen. Emellett filmes és képzőművészeti programokat is szerveznek kapcsolódva a fesztiválhoz. Mindebből kilenc eseményt vesz föl és közvetít a Bartók Rádió és a Duna Televízió.
„Az idei fesztivál üzenet, vagy inkább prológ Magyarország 2011-es európai uniós elnöksége elé. Példát kell mutatnunk” – hangsúlyozta. Az első koncertet most a Pannon Filharmonikus Zenekar adja, ez a gesztus Pécsnek, mint Európa egyik idei kulturális fővárosának szól, és ez alkalomra a miskolci születésű neves magyar zeneszerző, Vajda János komponál új szimfóniát. 
Az idei Kékszakállút a Miskolci Nemzeti Színházban Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója rendezi, aki inkább „ látványoperaként” képzeli el a darabot, és az emberi kapcsolatokra helyezi a mondanivalót, amelyben a türelem a legfőbb erény. Ő rendezi még Pucchini:Gianni Schicchi-jét, amelyet viszont mai díszletek közé helyez.

Bátor Tamás, többek között felhívta még a figyelmet egy kortárs operára, Erkki-Sven Tüür Wallenberg című, rendkívüli hatású alkotására. Az észt komponista neve Amerikától Európáig világszerte ismert. A tallinni Észt Nemzeti Opera 2007-ben, Dmitri Bertman és Neeme Kuningas rendezésében bemutatott előadása a fesztivál egyik csemegéjének ígérkezik.

 

A sajtótájékoztatón bemutatták a fesztivál új honlapját, amely könnyebb eligazodást és több információt ígér a közönségnek, aki a program kavalkádban szeretne eligazodni, vagy a tíz éves fesztivál történetéből többet megtudni, az megtalálja az új weboldalon.

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…