2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A református egyház működteti tovább a kazincbarcikai Herman Ottó Tagiskolát

A református egyház működteti tovább a kazincbarcikai Herman Ottó Tagiskolát

Kazincbarcika – Csomós József püspök és Szitka Péter polgármester ünnepélyes keretek között írták alá a két fél között megkötött közoktatási megállapodást. Ennek nyomán a Tiszáninneni Református Egyházkerület a Herman Ottó Tagiskola épületét 2011. augusztus 01-jétől 2031. július 31-ig térítésmentesen használhatja és ott általános iskolai oktatást végezhet.

 

Az átadásról szóló dokumentumokat szerdán délután szentesítették aláírásukkal a felek; Kazincbarcika városát Szitka Péter polgármester, a református egyházkerületet pedig Csomós József püspök és Ábrám Tibor főgondnok képviselték. Miután valamennyien ellátták kézjegyükkel a szerződéseket minden akadály elhárult az elől, hogy az egyház beindítsa a gépezetet. Vagyis gőzerővel tanulókat toborozzon, működési engedélyért folyamodjon és megteremtse az összes feltételt, ami az új intézmény szeptember elsejei beindításához szükséges.

A szerződés aláírását követően a felek így összegeztek:

 

Mérföldkő a város életében

Szitka Péter, Kazincbarcika Város polgármestere:

„Az általános iskola működtetését illetően több egyházzal is tárgyalásban álltunk. A református egyházkerület mindvégig nagyon korrekt magatartást tanusított, ennek szellemében dolgozhattunk sikeresen és eredményesen. Azzal, hogy az egyház Kazincbarcikán iskolát fog működtetni egy olyan kulturális többletet és impulzust kap a város, aminek nyomán sok boldog pillanatot élhetünk majd meg a leendő diáksereggel. Bátran ki merem jelenteni, hogy ez az aláírás és szerződés mérföldkő a város életében és én örülök, hogy részese lehettem ennek.”

 

Egy nagy családba érkeznek a gyerekek

 

Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke:

„A mai szerződés aláírás egy 5 éves előkészítő munka gyümölcse, hiszen már akkor megfogalmazódott az igény egy református általános iskola működtetésére. Eddig is sokat dolgoztunk érte, de a munka dandárja most következik, hiszen szeretnénk, ha szeptember elsejétől újra gyerekzsivajtól lenne hangos az iskola.”

 

Észak-borsodi hídfőállás lesz Kazincbarcika

 

Ábrám Tibor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület főgondnoka:

„A leendő barcikai református iskola diákjai egy nagy családba érkeznek, hiszen a tiszáninneni területen 3 000, míg a Kárpát-medencében 220 intézményben 40 000 diák tanul nálunk. Régi álmunk volt Észak-Borsodban is egy református iskola létrehozása, most ez sikerült és úgy gondolom, hogy a régió hídfőállása lesz ezáltal Kazincbarcika.”
Göndör Judit
Kép:OPont

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek