2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Megszűnik a viszketés? Másfél milliós büntetés

A Sax Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Sax Kft.) a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor a 2008. szeptember 1. és 2010. december 20. között az Itch Stopper termékről egyes reklámjaiban azt állította, hogy a készülék egészség-helyreállító hatással, gyógyhatással bír. A vállalkozásra a GVH 1.500.000 Ft bírságot szabott ki.

A Sax Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Sax Kft.) a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor a 2008. szeptember 1. és 2010. december 20. között az Itch Stopper termékről egyes reklámjaiban azt állította, hogy a készülék egészség-helyreállító hatással, gyógyhatással bír. A vállalkozásra a GVH 1.500.000 Ft bírságot szabott ki.

A vállalkozás részben a nyomtatott sajtóban (Bors, Blikk, Népszabadság, Kiskegyed, Budapest Piac), részben a honlapján (www.saxmed.hu) az általa forgalmazott Itch Stopper nevű készülék hatásaira vonatkozóan olyan állításokat fogalmazott meg, mely hatások csak orvostechnikai eszközökre jellemzők.

A Sax Kft. az orvostechnikai eszköznek nem minősülő Itch Stopper nevű viszketésgátló termoterápiás készülékre vonatkozóan a hirdetésekben többek között az alábbi várható hatásokat tüntette fel:

Itch Stopper speciális készülék: pikkelysömör, ekcéma, dermatitisz, herpesz hatásos kezelésére, a hisztaminszint alacsony tartásával a viszketés gyorsan megszűnhet, a bőr állapota 6-8 hét alatt jelentősen javulhat.

A viszketés azonnal megszűnhet, kúraszerű alkalmazása 6-8 hét alatt a bőr állapotának javulását eredményezheti.

A készülék rendszeres használatával a hisztaminszint alacsonyan tartható, és így elkerülhető a kellemetlen tünetek ismételt megjelenése.

A készülék alkalmas a viszketéssel és bőrelváltozással együtt járó problémákkal küzdő betegek otthoni kezelésére és életminőségük jelentős javítására.

Itch Stopper speciális termoterápiás készülék a viszketés azonnali megszüntetésére és viszketéssel együtt járó bőrbetegségek kezelésére.

A fenti állításokkal azt a benyomást kelthették a fogyasztókban, hogy a készülék alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak vagy rendellenességeinek gyógyítására. A GVH (bírósági döntéssel megerősített) gyakorlata szerint gyógyhatásnak minősül a drasztikus, nem egészségvédő és megelőző, hanem egészség-helyreállító hatás.

Az egészségre és az emberi szervezetre ható termékek esetén a különféle betegségben szenvedő emberek vagy azt megelőzni szándékozó személyek sérülékeny fogyasztói csoportot alkotnak. Ők a gyógyulás vagy gyógyító hatás reményében lényegesen érzékenyebben reagálnak a gyógyulást ígérő tájékoztatásokra. A reklámokban felsorolt betegségek súlyosabb változatában szenvedők esetén sokszor olyan elváltozások keletkeznek a bőrön, amely a külvilág számára is érzékelhető. A látható elváltozások miatt a beteg sokszor elzárkózik a társadalomtól, emiatt még fogékonyabb a gyógyítást ígérő megoldásokra.

A reklámokkal megcélzott csoport tagjai a fentiek alapján sérülékeny fogyasztónak minősülnek, emiatt különös jelentősége van a tényszerű, túlzásokat nélkülöző, bizonyított állításokat tartalmazó tájékoztatásnak. Ezzel szemben a vállalkozás által benyújtott klinikai vizsgálatban feltüntetett eredmények nem alkalmasak a gyógyhatás-állítások bizonyítására.

A fenti jogsértés elkövetése miatt a GVH 1.500.000 Ft bírságot szabott ki a Sax Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-re.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek