2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A pedagógusok minősítési rendszere elismeri a többletteljesítményt

A pedagógusok minősítési rendszere elismeri a többletteljesítményt

Egyszerűsített eljárással a Pedagógus II. fokozatba kerülhetnek 2015. január elsejétől a szakvizsgázott, hivatásukat 14 éve gyakorló pedagógusok, ha április 30-ig feltöltik e-portfóliójukat a ma elindított online felületre. A köznevelés megújításának fontos eleme az a minősítési rendszer, amely a pedagógiai munka magas színvonalának biztosítását, a tanítás eredményességét, ezáltal a gyermekek, a családok, az ország javát szolgálja – hangsúlyozta Hoffmann Rózsa, köznevelésért felelős államtitkár a feltöltő felületet bemutató sajtótájékoztatón.
A pedagógushivatást támogató előmeneteli rendszer szeptemberi bevezetése nemcsak a rendszerváltoztatás óta a legnagyobb léptékű béremelés kezdetét jelenti, hanem a nevelő, oktató munka színvonalának emelését és a kiszámítható előrehaladást is szolgálja.

 

A most induló minősítésben elsőként a 14 év szakmai gyakorlattal és pedagógus-szakvizsgával (vagy azzal egyenértékű szakképzettséggel, tudományos fokozattal) rendelkező pedagógusoknak teszi lehetővé, hogy 2014. április 30-ig elkészítsék és feltöltsék portfóliójukat. A részvételre jogosultak körének kijelölésével az EMMI azt a többletteljesítményt ismerte el, melyet a kedvezményezett pedagógusok pályájuk során nyújtottak. Ők az e portfólió feltöltésével, ha az megfelel a formai követelményeknek, eleget tesznek az ideiglenes Pedagógus II. fokozatba kerülés követelményeinek, 2015. január 1-jétől új besorolási státuszban, magasabb fizetésért végzik munkájukat.

 

A pedagógusok minősítési rendszerének kidolgozásakor az Oktatási Hivatal szakértői figyelembe vették és felhasználták az ágazat hazai és külföldi tapasztalatait. A kialakított értékelés illeszkedik a pedagógiai munka minősítésének legkorszerűbb nemzetközi gyakorlatához. A minősítési rendszer bevezetésénél az Emberi Erőforrások Minisztériuma fokozatosságra törekszik, ezáltal minden érintett szereplőnek elegendő időt biztosít a felkészülésre. A minősítési eljárás egyetlen olyan követelményt sem támaszt a pedagógusokkal szemben, amellyel eddigi pályájuk során ne találkoztak volna.

 

Az e portfólió elkészítéséhez illetve feltöltéséhez nincs szükség különleges informatikai felkészültségre: az útmutató szerinti 10 óravázlatot és egyéb szakmai dokumentumokat kell bemutatni. Az EMMI és háttérintézményei minden szükséges információt, támogatást megadnak a pedagógusoknak. Az intézményvezetők az oldal megnyitásáról, használatáról levélben részletes tájékoztatást kapnak. Ezen kívül a feltöltőfelületen elérhető felhasználói útmutató közérthetően ismerteti a tennivalókat. A pedagógusok tájékoztatását szolgálja az „Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez” című összeállítás is, amely 2013. december 12. óta elérhető az Oktatási Hivatal honlapján. (http://www.oktatas.hu/kiadvanyok/) A kiadvány részletesen kitér az e portfólió felépítésére, elkészítésének, összeállításának módjára, emellett időbeosztási javaslatokat, fogalomtárat, dokumentummintákat és sablonokat is tartalmaz.

 

A pedagógusok a minosites@oh.gov.hu e-mail címen tehetik fel szakmai jellegű kérdéseiket, ha pedig informatikai-technikai problémájuk van, az eportfolio@educatio.hu címen kérhetnek segítséget.

 

Az Oktatási Hivatal szakértői már jó ideje tartanak előadásokat a tankerületekben és különböző fórumokon a pedagógusminősítési rendszerről. A 2014-es év első negyedévében kezdődik meg az az országos rendezvénysorozat, amelyen a minősítési rendszer egészéről, azon belül kiemelten a portfólió-készítésről, valamint az e portfólió feltöltésére szolgáló elektronikus felületről tájékoztatják majd az eseményeken részt vevő pedagógusokat.

 

(Köznevelésért Felelős Államtitkárság)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek