2024. 05. 4. szombat

Mónika, Flórián
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

A negyedik filmszín: a zöld

Elszakadt filmszalag helyett DVD, teli kukák helyett szelektív hulladékgyűjtés a miskolci Cinefesten

Kieslowski történetesen nem vendége a héten zajló (múlt pénteken kezdődött) Miskolci Filmfesztiválnak, de a címbeli jelző nem is mint a versenyre nevezett filmek operatőrei által használt szűrő említhető: a zöld magának a fesztiválnak a „színe” – a természetvédelemre, a környezettudatos szemléletmódra utal. Maguk a szervezők eleve „zöld fesztiválként” mutatják be rendezvényüket, a Cinefest pr-anyagaiban is alcímként szerepel, sőt, van ilyen aloldal magán a cinfest.hu-n is. A „Zöldítsük a fesztiválokat” jelszóhoz csatlakozva a miskolciak az (oda)utazás, a szemétgyűjtés, az energia- és vízfelhasználás terén egyaránt jótanácsokkal szolgálnak a reménybeli közönségüknek, akiket arra hívnak fel, éljenek azokkal a lehetőségekkel, amiket a borsodi megyeszékhely belvárosában zajló programsorozat mellett kínálnak. Dobják a kóláspoharaikat a műanyagnak, használt mozijegyeiket pedig a papírnak fenntartott szelektív hulladékgyűjtő edényekbe – hogy csak a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb tételeket említsük. Mindezt a fesztivál gazdái helyi civil környezetvédő szervezetekkel karöltve szervezték meg, szakmai partnerként pedig a szintén miskolci központú, ám országosan ismert LTV Trans Zrt. segíti.

A társaság mindenekelőtt veszélyes hulladékok szállításában utazik, erre is szükség lehet egy nagyszabású fesztiválon, de most a Cinefesten az említett szelektív gyűjtés témájára koncentrálnak.

– A „sima” szemetet a helyi gyűjtőcég rendszeresen elviszi  a rendezvényhelyszínről, mi ezen túl arra szeretnénk biztatni a nézőként megjelenőket, hogy gondoljanak arra is, amit különválogatva dobnak ki – az erre szolgáló edényekbe -, az remélhetőleg újrahasznosítható, tehát valójában kevesebb hulladékot jelent. – Madaras Péter programigazgató emellett elmondta, a városi önkormányzat takarító cége minden reggel összeszedi, ami előző estéről marad, a közterületfelügyelők is járőröznek, ám nem büntetnek, mert nem az a cél. – Fesztiválunk hitvallásának is része a környezettudatos gondolkodás. Igyekszünk mérsékelni a keletkező hulladék mennyiségét, és természetesen napjainkban ez alatt már nem az óhatatlanul elszakadó celluloidszalagokat kell érteni… Mondanom sem kell, ha ilyesmi adódna, azt nem kukába dobnánk, hanem visszaküldenénk az alkotóknak; de a művek zömmel DVD-n érkeznek. De vissza a zöld-témához: például biztatjuk vendégeinket, hogy kerékpárral jöjjenek, parkolást biztosítunk hozzá.

– A helyi civilekkel karöltve állítottuk fel a fesztivál fő helyszíne, a Művészetek Háza előtti téren, a nyílt téri színpad mellett Zöld sátrunkat. Tartunk itt üvegnek, alumíniumnak, papírnak, műanyagnak való szelektív konténereket, továbbá a környezettudatos gondolkodást népszerűsítő reklámanyagokat – avat be Csomós Attila cégvezető. – Ne szemetelj, gyűjtsd újrahasznosítható módon, amit lehet, kocsi járj biciklivel – ilyen egyszerű, de fontos üzeneteket igyekszünk eljuttatni a szeptember 10-19. közötti programsorozat látogatóihoz, akik a gondolatra leginkább fogékony fiatalok közül kerülnek ki zömmel.

B.A.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek