2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A „nagyon-nagyon asszonyíróra” emlékeztek halálának centenáriumán

A „nagyon-nagyon asszonyíróra” emlékeztek halálának centenáriumán

Koszorúzással, rendhagyó irodalomórával és irodalmi szalon jellegű beszélgetéssel emlékeztek a 100 éve elhunyt, a városban meghatározó éveket töltött „nagyon-nagyon asszonyíróra”, Kaffka Margitra november 29-én, csütörtökön miskolci lakóházánál és a nevét viselő könyvtárban.

Kaffka Margit 100 éve, 1918. december 1-jén halt meg, fiatalon ragadta magával a spanyolnáthajárvány. Azonban rövid 38 éve alatt is maradandót alkotott. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által szervezett csütörtöki megemlékezés-sorozat a Csabai kapui egykori lakóházán elhelyezett emléktáblánál kezdődött, ahol Papp Ferenc, Miskolc Megyei Jogú Város kulturális főreferense és dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója is kiemelte: Kaffka Margit és Miskolc viszonya nem volt felhőtlen, de írásainak érzelmi indíttatásait jelentős részben itt szerezte. Műveiben felismerhetők a korabeli Miskolc lakói, helyszínei, és megtalálta itt is azt a szellemi-alkotói társaságot, ami valódi közegét jelentette.
A koszorúzók között volt a Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Tagiskola, melynek tanulói versekkel is tisztelegtek az író, költő emléke előtt. És természetesen Kühne Katalin, Kaffka Margit oldalági leszármazottja, a családi relikviák és emlékezet őrzője. Az írónő ugyanis nemcsak tanári kinevezése, hanem nagyszülei révén is kötődött a városhoz, és testvére, Ibolya is itt élt férjével. Az egykori Kaffka-lakóház közelében található Kaffka Margit Könyvtár kiállításán meg is mutat jó néhányat az eredeti dokumentumok – házasság- és keresztelőlevelek –, fotók, dedikált könyvek, első kiadások közül.
Délután diákokat vezetett be Kaffka világába a könyvtárban rendezett rendhagyó irodalomóra – Kühne Katalin a családi, Somorjai Lehel történész a korabeli miskolci, Hangácsi Zsuzsanna könyvtáros pedig az irodalmi vonatkozásokat tárta fel. Az esti beszélgetésen pedig mai alkotók beszéltek a Kaffka életében és írásaiban is felmerülő dilemmák kapcsán arról, mennyire támogatja egymást a tanítás és az alkotás, mennyire nehéz Miskolcon beilleszkedni, és milyen a főváros vonzásában vidéken maradni. Kühne Katalin, Máger Ágnes festőművész és irodalmiszalon-szervező és Üveges Tamás költő, tanár szavaiból, valamint a Kardos Katalin előadóművész által felolvasott Kaffka-versekből kirajzolódó kép azt mutatta: bár a válaszok személyenként és koronként eltérőek lehetnek, az életünkre vonatkozó kérdések ma is azok, amiket Kaffka is megfogalmazott írásaiban. Ezért is volt nagy író – és ezért érdemes olvasni ma is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…