2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

“A magyar szó ünnepe” Kazincbarcikán

Kazincbarcika –  Több mint 130 versenyző, köztük közel 100 határontúli diák vett részt a XVII. Egressy Béni Nemzetközi Szavalóversenyen.
A rangos rendezvénynek immár hagyományosan az Ádám Jenő Általános Iskola felújított és pompás tavaszi ruhába öltöztetett Dózsa György Tagiskolája adott otthont. A versenyre a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma, a Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás, valamint az Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ közös rendezésében került sor.

A magyar szó ünnepe

– Nagyon örömteli, hogy idén is rengeteg határon túli gyerek érkezett – mondta a verseny kapcsán a főszervező, Dienes Mária.
– S bár barátaink Erdélyből és Kárpátaljáról idén nem tudtak eljönni, Szlovákiából öt térség is képviselteti magát: Rimaszombat, Rozsnyó, illetve Szepsi és környéke,Tornaalja és térsége, továbbá a Vajdaság-Csantavér  térségből is érkeztek szavalók. A hazai színeket Kazincbarcika és Encs kistérségének legjobbjai képviselik a nemzetközi szavalóversenyen – sorolta Dienes Mária.
A kora délutáni megnyitó ünnepségen, melyen Érsek-Csanádi István köszöntötte a megjelenteket, többször is elhangzott, hogy ez a verseny, a magyar szó, a magyar nyelv ünnepe.
A versenyen hat, egyenként három tagú zsűri előtt adták elő a különböző műveket a gyerekek, vers, illetve próza kategóriában. A zsűritagok szerint rendkívül színvonalas volt a verseny, rengeteg tehetséges és jó előadót hallottak, sokszor komoly fejtörést jelentett a helyezések eldöntése. A résztvevők valamennyien emléklapot kaptak, a legjobbak pedig felkészítőikkel együtt értékes könyvjutalmakat vehettek át a nap végén, az ünnepélyes eredményhirdetésen. Ez és az egész délután rendkívül vidám és meleg légkörben zajlott. A gyerekek a versenyzésen túl a szomszédos Gyermekek Háza-Kézművesházban a zsűrizést követően alkothattak, az iskolában uzsonnázhattak, majd élményekkel gazdagon utazhattak haza.
A barcikai diákok is nagyon szépen és eredményesen szerepeltek, több első és dobogós helyet is begyűjtöttek köszönhetően tehetségüknek és a jó felkészítésnek.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…