2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A legismertebb magyar film a Tháliában

A Thália Színház december 6-án mutatja be Bacsó Péter A tanú című filmjének színpadi változatát. A szövegkönyvet a színház felkérésére Hamvai Kornél írta, az előadást Balikó Tamás rendezi. Kállai Ferenc, Both Béla és Őze Lajos legendás szerepeiben pedig olyan népszerű színészeket láthat a közönség, mint Csányi Sándor, Szombathy Gyula és Cserhalmi György.

Bacsó Péter 1969-ben rendezte mára kultuszfilmmé vált alkotását. A túlságosan is „életszagúra” sikerült filmszatírát a korabeli kultúrpolitika még a bemutató előtt betiltotta, így tíz évet kellett várni arra, hogy a közönség is láthassa. A Rákosi-korszak koncepciós pereit megidéző, alkotásban az emberek még a hetvenes évek végén is ráismertek az akkori hatalom torz lélektanára és groteszk humorában a kor mindennapjait fedezték fel.

Ez azonban még kevés lett volna ahhoz, hogy a huszadik századi magyar filmgyártás legnépszerűbb és legtöbbet idézett darabjává váljon. Időtállóvá az írói és színészi zsenialitás tette, amely olyan szállóigévé lett mondatokat eredményezett, amin ma is őszintén elmosolyodik mindenki. Ki ne emlékezne arra, hogy „Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk.”, „Az a gyanús, ami nem gyanús.”, vagy hogy „Hagyjuk meg a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának.”?

A film forgatókönyvéből igazi pesti Broadwayre való önálló darabot írt Hamvai Kornél, mely groteszk humorával egy nehéz történelmi kort elevenít fel, és nem hiányoznak belőle a jól megszokott szófordulatok, mindenki által ismert nagy mondatok sem. A Tháliánál pedig már csak azért se találhatnánk stílusosabb helyszínt a darab bemutatására, mert csak néhány lépésre található az egykori Tinódi mozitól, ahol nézők ezrei látták annak idején a filmet.

Forrás: Thália Színház
Fotó: Kállai-Tóth Anett

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek