2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Már bankban sem érdemes tartani a pénzt

Olvadnak a betéti kamatok, az infláció magas. Lassan már annak is örülni kell, ha betétesként a pénzünknél vagyunk.

Tömegesen csökkentették a bankok a lekötött betétek kamatait az elmúlt napokban, követve a jegybank múlt keddi kamatvágását. Az olvadó ajánlatokat elnézve, a megtakarításokért egyre gyérebb verseny folyik. Már a hosszabb lekötést sem díjazzák, tehát további kamatmérséklésre számítanak. Minderről az enpenzem.hu számol be.

Mint írják, a Monetáris Tanács (MT) múlt heti alapkamat csökkentését (6,5 százalékról 6,25 százalékra) a napokban tömegesen követték a bankok. A tanács kormány által delegált tagjai az alapkamat fokozatos, hónapról hónapra 25 bázispontos mérséklését tartják kívánatosnak, és a 4,5-5 százalék körüli szintig csökkentenék. Ha a pénzpiac is ezt árazza be – jelenleg úgy tűnik, hogy igen –, akkor folytatódik a betéti kamatok csökkenése is. Emiatt – vélelmezi az enpenzem.hu – meg fog szűnni az az eddigi banki gyakorlat, hogy a hosszabb pénzlekötésre magasabb kamatot kínálnak.

A portál figyelmeztet: miközben az MNB előrejelzése szerint az átlagos infláció 2013-ban 5 százalék lesz, már most alig találni 6 százalék fölötti kamatot egy éves lekötésre. Pedig ha az infláció 5 százalék, akkor legalább 6 százalékos kamatra van szükség ahhoz, hogy az adó levonása után elmondhassuk, a pénzünknél vagyunk, az nem romlott, igaz nem is tettünk szert reálhozamra. MTI

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek