2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

A közösség házát a közösség újította meg

Komplett energetikai felújításon esett át a gibárti önkormányzat épülete. Ugyanakkor az ebben található könyvtár alapterületét megnövelték, berendezését kicserélték. Az ünnepélyes átadót november 9-én tartották – a szolgáltatások fejlesztése pedig tovább folytatódik.

Ablakcsere, fűtéskorszerűsítés, külső szigetelés, a tető megújítása és napelemek beépítése – ezt is elvégezték Gibárt Község Önkormányzata épületének tavaly kezdődött felújítása során. A Széchenyi 2020 program támogatásával megvalósított beruházás sokszorosan érintette az itt található könyvtárat is. A település lakóinak igényeihez igazodva megkapta a könyvtár az eddig előtérként szolgáló helyiséget. Ezzel 25-ről 62 négyzetméterre nőtt az alapterülete, ami lehetővé tette, hogy a „régi könyvtárat” átalakítsák a gyerekek mesebirodalmává.
– Nincs fontosabb annál, hogy már gyerekkorban megmutassuk hagyományos értékeinket, népmeséinket, az olvasás élményével mélyítsük el gazdag magyar nyelvünk ismeretét – emelte ki dr. Prokai Margit, a kistelepülést a Könyvtárellátási Szolgáltatási Rendszer keretében ellátó II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.
Elmondta, már ötvennél több kistelepülési könyvtár újult meg a megyében. Hogy elvégezhessék ezt a nagy munkát, ahhoz éppúgy kell a kulturális kormányzat által nyújtott támogatás, kialakított pályázati rendszer, mint a helyiek elkötelezettsége és aktivitása. A gibárti könyvtár berendezését a Nemzeti Kulturális alaphoz benyújtott sikeres pályázat eredményeként újíthatták meg közel 3 millió forintból.
Minderre ráerősített avatóbeszédében dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. Mint mondta, nagy harc volt, de megérte – és a küzdelemben, messze nem véletlenül, egy könyv segítette: Gibárt története. Ez tette szinte személyes ismerőssé a települést, vezetett el az elszármazottakhoz, és segített támogatást találni az itt maradtak szándékához.
A szándék pedig túlmutat a korszerűsítésen, a jövőnek szól. A cél, hogy a gibártiak ugyanazokat az akár távoli információforrásokat érhessék el, mint a nagyvárosokban élők – és legyen okuk ottmaradni a korszerűsödő kistelepülés összetartó közösségében. Hiszen Gibárton mindig erős volt a közösség. Ahogy Soltész István, a település polgármestere fogalmazott, ez az épület, amelyben a polgármesteri hivatal mellett az óvoda, az orvosi rendelő és a könyvtár működik, mindig a közösséget szolgálta. Megújításához pedig – a pályázati források mellett – a közösség is hozzájárult munkájával.
A korszerű körülmények természetesen nemcsak „formai”, hanem tartalmi változást is jelentenek. A könyvtár hat olvasói számítógépe mellé újabb eszközök érkeznek majd a Digitális Jólét Program keretében, hamarosan indulhat a KönyvtárMozi, és most már lesz helye annak is, hogy a könyvtáros megvalósítsa különböző programterveit: klubokat, előadásokat szervezzen. A jelek biztatóak: a látogatók száma már most növekedést mutat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…