2024. 04. 14. vasárnap

Tibor
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

A jövő hallgatóira fókuszál a Miskolci Egyetem

A fiatalokat, az általános és középiskolás diákokat szólítja meg a Tudás – Vár a Miskolci Egyetem! A projekt, amely az élménygazdag és építő jellegű pályaorientációs tevékenységekre, a hátrányok leküzdését szolgáló tudás- és kompetenciafejlesztő programokra, a műszaki szakok népszerűsítésére fókuszál. Az Egyetem ezzel az összetett programmal kívánja tovább növelni a felsőoktatásban részt vevő tanulói számát, a hátrányos helyzetű diákok képzettségi szintjének javítását.
A Miskolci Egyetem Intézményfejlesztési Terve kiemelten kezeli a pályaorientációt, valamint a matematikai, természettudományos, műszaki, informatikai (MTMI) képzések népszerűsítését. A Tudás – Vár a Miskolci Egyetem! című projekt fő célkitűzése is az intézmény hozzáférhetőségének javítása, kiemelten az MTMI szakok és a hátrányos helyzetű fiatalok esetében, ezzel segítve a megfelelő koherencia kialakulását a régió gazdasági-, társadalmi szerkezete, valamint munkaerő-piaci igénye között. A térség ágazati struktúráját és munkaerő-piaci igényeit figyelembe véve növelnék az MTMI képzésekre jelentkezők arányát, melyhez a Miskolci Egyetem tradicionális műszaki gyökerei és műszaki karaink képzési palettája megfelelő alapot biztosít.
A Tudás – Vár a Miskolci Egyetem! 3 éve alatt az intézmény szorosabbra fűzi kapcsolatát az itt élő fiatalokkal, szülőkkel, pedagógusokkal, és lehetőséget biztosít arra, hogy a térség diákjai már 6. osztálytól megismerkedjenek a Miskolci Egyetemmel és annak képzéseivel, többek között nyári ifjúsági egyetem és élménytábor, interaktív versenyek és érdekes gyárlátogatások, vagy élményközpontú szakmai napok formájában.
A Tudás – Vár programjaival a leendő hallgatók szélesebb ismeretekkel és alaposabb felkészültséggel jelentkezhetnek az Egyetemre, ezért a tudományos ismeretterjesztés és az érettségire való felkészítés sem hiányzik a projektelemek közül. A napjainkban egyre több figyelmet igénylő lemorzsolódást is kezelni kívánja az intézmény, ehhez felzárkóztató és tehetséggondozó programokat kínál.
A projekt hozzájárul a Miskolci Egyetem hozzáférhetőségének javításához, mobilizálja a felsőoktatásba való belépés előtt álló tanulókat, fiatalokat, mind általánosan, mind az MTMI szakok területén és a hátrányos helyzetű célcsoport körében. A projekt növelni kívánja a Miskolci Egyetem szolgáltatásainak minőségét, főleg a projekt készségfejlesztő és kommunikációs programjaival, képzéseivel, amely a fejleszteni kívánt járásokból származó tanulók, fiatalok felsőoktatásba való bekerülését is segíti. A korai pályaorientációs tevékenységgel a tudatos életpálya-tervezéshez is hozzájárul az intézmény, támogatva a hallgatók sikerességét, elősegítve a munkaerő-piaci kihívásoknak való megfelelést.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Tegyünk együtt a gyermekekért!
A közelmúltban tartották a Tűzcsiholó Egyesület Tegyünk együtt a gyermekekért! című konferenciáját Budapesten, a Magnet Közösségi Házban. Az egyesület…

További cikkek