2024. 05. 6. hétfő

Frida, Ivett
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Hot Jazz Band a Miskolci Szimfonikus Zenekarral ad koncertet

A Hot Jazz Band a Miskolci Szimfonikus Zenekarral ad koncertet

Október 1-én, szombaton, 19 órától a Miskolci Szimfonikus Zenekar a Hot Jazz Banddel koncertezik a Művészetek Házában.
Az évad első Klazz koncertjén az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek zenéje, a korai jazz, a swing és a dixieland kel életre a zenekar és a Hot Jazz Band tolmácsolásában. Olyan sztárok emlékének adóznak mint Louis Armstrong, Benny Goodman, Fred Astaire, Karády Katalin, Latabár Kálmán és Kabos Gyula. A kor hangulatának felidézésében Bényei Tamás jellegzetes hangja is segíti a közönséget.

Jegyinformáció:

Jegyek a koncertre 1800 és 2500 Ft-os áron a Művészetek Háza jegyirodájában válthatók. Miskolc Kártyával: 1500Ft és 2000Ft.

3525 Miskolc, Rákóczi u. 2. (A Miskolc Galéria épületében, bejárat a Széchenyi utca felől). Tel.: 46/508-844

Milyen koncerteket takar a Klazz sorozat?

Több mint 6 éve határozta el Kovács László művészeti vezető, hogy a szokványostól eltérő produkcióval lepi meg a miskolci közönséget. Az ötlet olyannyira népszerűnek bizonyult, hogy mára elképzelhetetlenné vált az évad KLAZZ koncertek nélkül.

A sorozat elnevezése a klasszikus és a jazz szavak összevonásából keletkezett, célja pedig, hogy a Miskolci Szimfonikus Zenekar a műfaji korlátok átlépésével, egy új hangzásvilággal lépjen színre a város közönsége előtt. Az elmúlt években sok nemzetközileg elismert jazzművész volt a zenekar vendége KLAZZ koncerteken, de az utóbbi években már olyan műfajokba is tettek kalandozást, mint az a capella és a világzene. A vendégek között találjuk (a teljesség igénye nélkül)  Vukán Györgyöt, Oláh Kálmánt, Balázs Elemért, Fekete-Kovács Kornélt, Babos Gyulát, Borbély Mihályt, László Attilát, a Cotton Club Singerst és a Bolyki Brotherst.

Múltidézés „mosódeszkával”


A Hot Jazz Bandről

„hot jazz – a kifejezést a jazz leírására használják, különösképp a korai jazz-re (1917-1932) és a swingre (1932-1947) vonatkozóan, utalva izgalmas és energikus természetére.”

Az 1985-ben alakult Hot Jazz Band az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek melódiáinak hiteles tolmácsa, a háború előtti magyar filmek slágereinek és a jazzkorszak népszerű amerikai szórakoztató zenéjének eredethű megszólaltatója. Zenéjük olyan nagy előadókat idéz, mint Karády Katalin, Kalmár Pál, Latabár Kálmán, Kabos Gyula, Louis Armstrong, Benny Goodman, Bing Crosby, és oly szerzőket, mint Eisemann Mihály, Fényes Szabolcs, Márkus Alfréd, George Gershwin, Duke Ellington.

Magyarország legsikeresebb jazz-zenekara fennállása óta négy nemzetközi és két hazai verseny győztese, melyek között legkiemelkedőbb Európa legnagyobb versenye, az 1995-ös franciaországi New Orleans Jazz Verseny, melyen 54 zenekarból végzett az élen, továbbá hatszor szerepelt nagy sikerrel az Amerikai Egyesült Államokban a világ legnagyobb szabású jazz-fesztiválján Sacramentoban. Ebből két alkalommal választották a fesztivál legnépszerűbb zenekarának. A Hot Jazz Band kétszeres eMeRTon-díjas együttes, a Líra-díj és Louis Armstrong Emlékdíj tulajdonosa. Az együttes fennállása óta 13 lemezt jelentetett meg.

Mindenképp szórakoztató, dallamos zene jellemzi ezt az időszakot s egyben a Hot Jazz Band játékát. A virtuozitást kedvelő együttes nagyfokú stílushűségre törekszik, mely a sármos énekmodorban is érzékelhető. Banjozenekar (Hungarian Banjo Kings) és mosódeszka-show színesíti műsoraikat. Gyakori vendégük Bóbis László sztepptánc világbajnok és swingtánc csoportja, valamint Bolba Éva énekesnő.

Az együttes sajátja a két háború közti magyar könnyűzenei termés jazz-es hangzású dalainak repertoárra tűzése. Az eredeti, korhű megszólalás a legfontosabb eleme zenéjüknek, hisz minden változtatás csak torzít a dal eredeti üzenetén. E témában már négy Hot Jazz Band CD jelent meg: „A szívemben titokban” (1998), a „Hot Jazz Band Plays Hungarian”(1999), „Itt a luxusvonat” (2006), és a „Halló! Halló!” (2011).

A Hot Jazz Band műsorán tűnt föl először Magyarországon a mosódeszka (washboard, lásd:”Hot Jazz Band CD 1995″), melyet az 1920-as években ritmushangszerként használtak egyes zenekarok. A fakeretbe foglalt bordázott alumínium lemezen gyűszűkkel végeznek sikáló mozdulatokat, mellyel sajátságos hangot ad a furcsa „hangszer”. Egyes washboard játékosok kis cintányérokat, kolompot, dudát, biciklicsengőt erősítenek az eszközre, mellyel színesítik a hangzást.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek