2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A fejedelemre emlékeztek Borsiban

II. Rákóczi Ferenc, a kurucok nagyságos fejedelme 1676. március 27-én látta meg a napvilágot a felvidéki Borsiban. A 340. évforduló tiszteletére nagyszabású ünnepséget rendeztek a községben, amelyen többek közt részt vett Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Kovács János megyei főjegyző és Soltész Miklós államtitkár.



Kelemen Csaba színművész idézte meg a fejedelmet röviden. A Rákóczi tiszteletére összegyűlteket Borsi község polgármestere köszöntötte majd Soltész Miklós az emberi erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil kapcsolatokért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta Rákóczi hittel teli élete, szabadság utáni vágya, műveltsége, és a szabadságharc alatt elindított folyamatok hatással vannak a jelenre is. A Fejedelem nemcsak hangoztatta, de szorgalmazta az egyenlőséget, a nemzetek közti együttműködést. A veszélyeknek napjainkban is csak a nemzetek összefogásával lehet ellenállni.

Köszöntőt mondott Török Dezső, aki kiemelte, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye magáénak érzi II. Rákóczi Ferencet, a Rákóczi és kuruc hagyományokat. Ennek ékes bizonyítéka, hogy június 16-a, a nagyságos fejedelem újbóli magyar földre lépésének, a kuruc szabadságharc kezdetének időpontját választották a megyenappá, amelyet elsőként Szerencsen, a Rákóczi-várban ünnepeltek meg. Méltatta II. Rákóczi Ferenc munkásságát, erkölcsi nagyságát. Szólt a határon átnyúló kapcsolatok fontosságáról.

A nagyságos fejedelem szülőháza a magyarok ezreinek vált zarándokhelyévé. Évente több alkalommal szerveznek a várkastélynál megemlékezéseket. A megemlékezések rendezésében a Rákóczi kultusz ápolásában is jelentős szerepet betöltő II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás működik közre.

A megemlékezésre több százan gyűltek össze, akik elhelyezték a tiszteletadás koszorúit II. Rákóczi Ferenc a várkastély előtt álló emlékművénél, majd leleplezték a szülőházban a fejedelem azon domborművét melyet Kádár Ferenc operaénekes, keramikus adományozott a településnek.
Vissza

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek