2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A DIADALÍV ÁRNYÉKA

Múzeumi verseny magyar és szlovák iskolások számára
„Határtalan antikvitás” címmel 2012 szeptemberében határokat átívelő múzeumpedagógiai program indult el a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye és a Nagyszombati Egyetem együttműködéseként.

A „Határtalan antikvitás” első programja „A diadalív árnyéka” címet viselő levelező pályázat, melyet az 5-7. és 8-10. osztályos tanulók számára írtak ki a 2012/2013. tanévben.
A pályázat magyarországi régiója az alábbi megyéket érinti: Borsod-Abaúj- Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Szabolcs- Szatmár-Bereg.
A levező pályázatra Kevély Flóránál lehet jelentkezni 2012. október 5-ig az alábbi elérhetőségeken: telefon: +36 1 469 7262, marathon@szepmuveszeti.hu.
A résztvevő csapatok a vetélkedő során feladatlapok kitöltésével vesznek részt a játékban. A kérdések megválaszolása során végzett munka segíti a csoportösszetartást, miközben az iskolások új ismereteket szerezhetnek az antik római világ hétköznapjairól, művészetéről. „A diadalív árnyéka” utolsó feladata egy ókori diadalív-makett elkészítése, mely során a kreativitás és a kézügyesség is fontos szerepet kap. Természetesen a legjobb modellek kiállításra kerülnek, miközben az első három helyezést elérő csapatot a Szépművészeti Múzeum látja vendégül.
A játék igazi különlegessége az interneten is nyomon követhető kitalált kerettörténet. Tíz különböző ember egy rejtélyes idegen meghívására találkozik a Forum Romanumon, ahol küldetést kapnak. A kihívás részleteit egyelőre homály fedi. Ami biztos, hogy aki nem elég lelkes vagy ügyes, az váratlanul eltűnik. Az idő múlásával egyre kevesebben maradnak. „A diadalív árnyéká”-ban résztvevő csapatok feladata kedvenc karaktereik segítése. Nem lehet tudni, hányan maradnak a végére. Vajon kik, vagy ki lesz az? A kalandban részt venni vágyók a következő honlapon követhetik a játékot: http://classics.mfab.hu/arch
A „Határtalan antikvitás” (HUSK/1101/1.7.1./0259) keretén belül 2012. szeptember 1. és 2013. július 31. között a két régióban a tervek szerint mindösszesen 7000 fő kerül közelebb az antik kultúrához.
A „Határtalan antikvitás” programsorozat osztályfoglalkozások és családi hétvégék keretén belül is megszólítja a fiatalokat, melyek előtt a tanárok és a múzeumpedagógusok részére egész napos felkészítő workshopot tartanak.  
A program zárásaként 2013 júliusában ókori témájú nyári tábort rendeznek összesen 60 magyar és szlovák diák részvételével.
A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program lehetővé teszi, hogy a két országban egyszerre ugyanaz a program magas színvonalon valósuljon meg.
A „Határtalan antikvitás” program célja, hogy a szlovák és magyar régióban egyaránt közelebb kerülhessen az iskolásokhoz a múzeum és a klasszikus ókori kultúrák világa, miközben megelevenednek a látszólag élettelen tárgyak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…