2022. 08. 19. péntek

Huba
1 EUR 407 HUF
1 GBP 480 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • 500 néző ismerhette meg a Miskolci Nemzeti Színház kulisszatitkait a Színházak éjszakáján!

500 néző ismerhette meg a Miskolci Nemzeti Színház kulisszatitkait a Színházak éjszakáján!

Élő bejelentkezés a Nagyszínházból, nyílt próbák, zenekari műhelytitkok, igazgatói fogadóóra – mozgalmas programmal várta közönségét a miskolci teátrum a Színházak éjszakáján, szombaton.

Este nyolc órától ötszáz néző leshetett be a kulisszák mögé és ismerkedhetett meg egy darab készülésének különböző fázisaival.

Az esemény zárásaként a közönség együtt énekelte a Marica grófnő slágerét a Nagyszínházban, amit élő bejelentkezéssel meg is örökítettek a legnépszerűbb közösségi oldalon!

Harmadik alkalommal rendezte meg a Miskolci Nemzeti Színház a Színházak éjszakáját, ahol a készülő előadásokba pillanthattak be a nézők. A résztvevők a készülő előadások próbáiba tekinthettek be, megismerkedhettek a színház zenekarával, de kérdezhettek az igazgatótól is.
A Nagyszínházban Cser Ádám zenei vezető mutatta be a színház zenekarát. A zenekari műhelytitkok címet viselő állomáson játékos formában ismerhették meg a nézők, milyen precíz játékot igényel minden zenésztől, hogy a darab hangzása tökéletes legyen, és vajon mi történik akkor, ha a hegedű, a fúvósok, vagy éppen az ütősök csak egy kicsit mást játszanak, mint ami a kottában van. Az általános derültséget keltő kísérlet után két készülő zenés darabból is hallhatott – immár tökéletesen szóló – részleteket a közönség.
A Csarnokban egy mesedarab, a Minden egér szereti a sajtot című zenés mesejáték próbájába leshettek be az érdeklődők. Seres Ildikó színművésznő és Nagy Nándor zenész, zeneszerző avatta be az ide érkezőket a produkció dalainak áthangszerelésébe, hiszen egészen új formában hallják majd a nézőtéren ülők a régről ismert slágereket.
A Miskolci Balett is bemutatóra készül. Kozma Attila koreográfus-rendező állítja színpadra október végén a világhírű Casablanca című filmből készült táncjátékot. A balett-teremben ebből az előadásból láthattak részleteket a nézők, miközben a Miskolci Balett vezetője beavatta őket a készülő díszlet titkaiba is.
Az Énekkari próbateremben Gyülvészi Péter karvezető segítségével minden csoport megtanulta a Marica grófnő slágere, a „Ringó vállú csengeri violám” kezdetű dal refrénjét, amelyet az est végén közösen énekeltek a színészekkel a Nagyszínházban.
A Kamaraszínházban az „Ahogytetszik” avagy az Ardeni átmeneti próbált. Rusznyák Gábor rendező darabjából nyáron már volt egy előbemutató, most a felújítópróbát nézhette meg a közönség az október elején színpadra kerülő előadásból.
Harsányi Attila várta a csoportokat a Játékszínben, ahol már állt A kaukázusi krétakör díszlete. A színművész mesélt az előadás készüléséről, megmutatott néhány előre felvett fontos jelenetet, Láng Annamária színművésznő pedig, aki az előadás főszerepét játssza, videóüzenetben köszöntötte a színházlátogatókat.
A Festőtárban Béres Attila igazgató egy különleges székben ülve fogadta a közönséget, amelyben csak az igazat lehet mondani. A csoportok ki is használták az alkalmat, kérdeztek a színház működéséről, a készülő bemutatókról, a rendezői, igazgatói feladatokról, így rengeteg kulisszatitokra derült fény ezen a helyszínen.
Éjfél előtt megtelt a résztvevőkkel a Nagyszínház. Több mint 500 ember énekelte egyszerre a Marica grófnő slágerét. A színpadon a zenekar, az énekkar és a színészek segítették a tökéletes hangzást. A közös produkció megörökítésére felkértek minden okostelefonnal rendelkező látogatót, hogy élő bejelentkezésben adjon hírt az eseményről a legnépszerűbb közösségi oldalon. A színház felvételét itt érhetik el az érdeklődők.
Mozgalmas, élménydús programokat kínált a Színházak éjszakáján a Miskolci Nemzeti Színház. A már hagyománnyá vált program jövőre újra várja a kulisszák mögötti világra kíváncsi nézőket.

 Fotó: Gálos Mihály Samu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Az Edelényi Rendőrkapitányság vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el 2022. augusztus 20-án és augusztus 21-én. Az Edelényi Rendőrkapitányság veze…